MENIU

Cum îți dai seama dacă ai un copil dependent de internet - astea sunt semnele

Copiii din zilele noastre au tendința să petreacă mult timp în fața dispozitivelor, fie că vorbim de laptop, telefon sau tabletă, din cauză că părinții permit acest lucru. Dar cum îți dai seama când un copil a dezvoltat o dependență de smartphone?

Timpul petrecut în fața ecranelor devine o problemă când acesta îi împiedică pe copii să facă lucruri obișnuite precum dormitul sau socializarea cu alți copii de vârsta lor. De asemenea, utilizarea prea intensă a internetului poate duce la crearea unor anxietăți sau la dezvoltarea ADHD-ului.

„Cele mai frecvente probleme pe care le vedem sunt legate de somn. Copiii au probleme în a adormi sau dorm prea puțin. Vedem că mulți nu mai vor să socializeze și vedem creșterea numărului de cazuri de anxietate și depresie", spune Michael Rich, director al Boston Children Hospital Center.

Rich a mai spus că un semn al adicției de internet este cel al renunțării la lucruri pe care copii le îndrăgeau în trecu - poate fi vorba de sport, jocuri sau evenimente sociale.Ce ar trebui făcut atunci? Sfatul lui Rich este să nu țipi la copil și să îi spui că trebuie să închidă jocul. Din contră, ar trebui să joci alături de el, să vezi ce e cu acel joc. „Atunci devine fructul oprit și tot ceea ce va vrea să facă este să se joace și mai mult. Și vor exista tot timpul conflicte", a zis el.

Mai mult, e necesară stabilirea unui program prin care să vezi câte ore de somn are nevoie copilul, iar petrecerea timpului împreună (fie că la masă seara, fie la joacă în parc) este cea mai importantă, conform lui Rich. Acesta din urmă nu este neapărat împotriva smartphone-urilor și tabletelor pentru copii, dar crede că acestea ar trebui folosite cu un scop, nu ca metode de a calma un copil. „Trebuie să petreci timp cu el atunci când e cu tableta, să-l înveți litere dintr-un clip video animat. Nu doar să-l faci să nu mai plângă".

Așadar, chiar dacă cel mic petrece prea mult timp pe internet, există căi să îl aduci pe linia de plutire, atâta timp cât dorești.

SURSA

Mai multe articole despre:
copii internet dependenţă