MENIU

Cum funcționa, ilegal, spitalul de la Lețcani

Spitalul Covid de la Lețcani, construit cu 13 milioane de euro, a funcționat ilegal. Asta este concluzia inspectorilor care au verificat unitatea medicală.

Spitalul stă închis de aproape o lună și nici nu poate fi redeschis curând. În saloane, temperaturile înregistrate au fost chiar și sub zero grade. 

O anchetă a Corpului de Control al ministrului sănătății a scos la iveală peste 30 de nereguli la spitalul modular.

Probleme au fost încă de la deschidere. Spitalul a fost dat în folosință cu o întârziere de aproape jumătate de an și după numai trei luni de funcționare a fost din nou închis.

Florin Roșu, managerul Spitalului Mobil Letcani spune că sunt probleme cu ventilatoarele mecanice, care s-au și stricat deja și cu un salon întreg din spital, deconectat de la rețeaua electrică pentru că angajații au simțit miros de cablu încins.

„Există un risc foarte mare pentru pacienși și, în special, pentru pacientii de la Terapie Intensivă. Pot să vă spun că, dintr-un număr de 60 de ventilatoare pe care le-am primit, 9 deja sunt cu defecțiuni. Nu vă ascund faptul că, în momentul de față avem un salon care este total deconectat de la curentul electric pentru că am simțit, la un moment dat, un miros de cablu încins”, a declarat managerul.

Mai mult, potrivit documentelor, spitalul trebuia să aibă 250 de paturi, dintre care 103 de Terapie Intensivă. În realitate însă, unitatea a avut doar 118 paturi, dintre care doar 48 de Terapie Intensivă. Nici acestea nu au fost folosite toate din lipsă de personal.