MENIU

Cum faci diferența între praful de copt şi bicarbonat la gătit

În bucătărie, la prepararea produselor de patiserie, poţi să te întrebi care este diferența dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt și când este mai bine să utilizezi un ingredient sau altul?

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este un agent de creștere folosit frecvent în diferite rețete. Proprietățile sale sunt activate atunci când acesta se amestecă cu ingrediente acide, cum ar fi chefirul, chişleagul, oțetul sau lămâia. În urma acestei reacţii chimice rezultă multe gaze, fapt ce determină aluatul să îşi mărească volumul, să se ridice. La coacerea prăjiturilor, checurilor, se foloseşte bicarbonatul, însă dacă vei pune prea mult bicarbonat, aluatul ar putea căpăta un gust amar sau o culoare maro.

Ce este praful de copt?

Praful de copt are același agent de creștere ca și bicarbonat de sodiu, însă este combinat din start cu un ingredient acid sub formă de praf, cum ar fi bitartratul de potasiu. Se consideră că praful de copt are o proprietate dublă în creștere, faţă de bicarbonat. Praful de copt devine activat odată ce este amestecat în aluat și va începe să crească aluatul atunci când acesta începe să se încălzească. Deobicei, praful de copt se foloseşte în reţete care nu conţin niciun ingredient acid, cum ar fi chefirul, oţetul sau sucul de lămâie.

Bitartratul de potasiu, prezent în majoritatea prafurilor de copt din comerţ, manifestă un efect diuretic şi laxativ asupra organismului, din cauza conţinutului de kaliu. Cu toate acestea, reacţiile adverse ale substanţei nu se manifestă dacă praful de copt este folosit în cantităţile recomandate la gătit, potrivit specialiştilor, scrie unica.md.

Mai multe articole despre:
bicarbonat de sodiu praf de copt