MENIU

Cum facem carnea la grătar mai sănătoasă? Metodă testată ştiinţific pentru a evita CANCERUL

Cum să faci grătarul mai sănătos

Marinarea cărnii de porc în bere, înainte de a o pune pe grătar, reduce nivelul unor substanţe cancerigene ce se formează în timpul frigerii.

Carnea la grătar a avut parte, în ultima vreme, de o "presă proastă", în urma unor studii ce arătaseră că frigerea pe grătar ar determina formarea unor compuşi potenţial cancerigeni. Experimente recente ale unui grup de cercetători din Portugalia şi Spania au arătat că marinarea în bere a cărnii de porc, înainte de frigerea pe grătar, reduce nivelul acestor substanţe dăunătoare.

Studii anterioare arătaseră că există o corelaţie între consumul de carne la grătar şi incidenţa crescută a cancerului colorectal; se crede că ar fi implicate anumite substanţe numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi înalte, aşa cum se întâmplă în cazul frigerii pe grătar.

PAH, care există şi în fumul de ţigară, precum şi în gazele de eşapament, pot produce cancere la animalele de laborator, deşi nu este încă limpede dacă au acelaşi efect şi la oameni.

Ca măsură de prevedere, luând în considerare potenţialul lor cancerigen, comisia de specialitate a Uniunii Europene a stabilit anumite norme legate de prezenţa acestor compuşi în alimente.

Marinarea în bere, vin sau ceai poate reduce nivelul unor substanţe potenţial cancerigene, dar se ştia prea puţin despre modul în care marinarea în diferite tipuri de bere afectează nivelul de PAH.

Vezi mai multe pe Descoperă.ro.