MENIU

Cum dădea Ceaușescu mâncare, gaze și lumină cu porția în România: RAȚIONALIZAREA din anii 80: Curent și apă, câteva ore pe zi

Cum dădea Ceaușescu mâncare, gaze și lumină cu porția în România: RAȚIONALIZAREA din anii 80

Înainte de 1989, în perioada comunistă , Nicolae Ceaușescu a raționalizat curentul și gazele, iar mâncarea era luată cu porția, la coadă. Românii primeau curent și apă doar câteva ore pe zi. 

La începutul anilor '80, Nicolae Ceaușescu a decis să plătească integral datoria externă a României, de peste 11 miliarde de dolari.

„Numai lichidând datoria externă vom putea să asigurăm independența economică și politică, să înfăptuim programul partidului de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate”, anunța fostul dictator Nicolae Ceaușescu. 

Alimentele, gazele și energia urmau să fie drastic raționalizate. Românii stăteau la cozi uriașe ca să primească mâncare, cu porția, pe baza unor cartele diferențiate pentru fiecare județ. Jumătate de pâine pe zi și un kilogram de făină sau zahăr pe lună. Atât aveau voie oamenii să consume. Laptele și uleiul erau și ele pe cartelă, iar de carne nu se prea vorbea pentru că lipsea mai mereu din magazine. Iar de electricitate și căldură românii aveau parte doar câteva ore pe zi.

Situația s-a înrăutățit în 1987. Pe 7 februarie, ziarul Scânteia publică un decret semnat de Nicolae Ceaușescu, prin care oamenii sunt obligați să facă și mai multă economie. Potrivit legii, consumul de gaze și electricitate trebuia redus cu 20% pentru gospodării și 30% pentru companii. La gaze, pentru un apartament de două camere oamenii aveau voie să consume în lunile de iarnă până la 203 metri cubi pentru încălzire și apă caldă. Iar la energie, 43 de kilowati pe oră lunar. Cei care stăteau la țară aveau dreptul la doar 29 kilowați oră pe lună. Preţul unui kWh oră la acea vreme era de 0,65 lei, iar gazele naturale costau 1 leu/mc.

 

În căminele universitare se citeau contoarele în fiecare zi, iar cine depășea consumul era pedepsit. Iar în școli cursurile se țineau cât mai de dimineață, pentru a beneficia de lumină naturală.

Legea interzicea folosirea pentru încălzirea spaţiilor a oricăror aparate consumatoare de energie electrică.

Dacă până atunci Nicolae Ceaușescu părea să aibă situația sub control, înfometați și ținuți pe întuneric, oamenii încep să se revolte. Prima grevă are loc în noiembrie 1987, când mai mulți muncitori ies în stradă, după ce au aflat că vor primi doar jumătate din salariu. Pentru prima dată, pe străzile orașului se aude „Jos Ceaușescu”. Oamenii strigau „Vrem lumină și căldură, vrem pâine fără măsură”.