Cum corectăm excesele alimentare făcute de Paşte. Este înfometarea o alegere bună?
Pentru a corecta efectul exceselor alimentare, după Paște, trebuie să se revină la o dietă echilibrată, ușor redusă caloric, vegetarianismul strict nefiind nici pe departe o soluție pe termen lung. Este, însă, foarte utilă și recomandată o mărire a cantităților de fructe, legume, cereale integrale și semințe.
"O dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obțin rapid, însă ele nu sunt de durată", precizează, pentru Agerpres, nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Este important să se consume o mare diversitate de legume și fructe colorate pentru a putea beneficia la maximum de efectele lor asupra sănătății. Astfel, din dietă nu trebuie să lipsească legumele și fructele proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară din pește și lactate fermentate (chefirul, sana, laptele bătut).
Şi mișcarea joacă un rol esențial în activarea metabolismului și de aceea măcar activitățile fizice de rutină (mers pe jos, urcat scări, plimbare în parc, bicicleta, role) trebuie practicate.
Lygia Alexandrescu mai spune că bărbații trebuie să evite băuturile alcoolice, carbogazoase și, în special, pe cele cu aport de cafeină și zahăr.
Alimentele condimentate (iuți și sărate) trebuie și ele limitate. Micul dejun poate să conțină alimente bogate în proteine, dar și carbohidrați complecși cu fibre.
Proteinele pot fi luate din carne, ouă, lactate sau soia. Fibrele pot fi găsite în pâine cu secară. Fructele de sezon trebuie consumate la gustări.
"Prânzul poate să conțină o supă sau o ciorbă de legume, carne de curcan sau pește gătite dietetic, salată de vară cu lămâie și ulei de măsline, cartof copt, lactate. Cina poate să fie formată din brânzeturi nesărate (caș, urdă), legume la grătar sau salată asortată, pâine cu secară sau mămăliguță și iaurt", arată nutriționistul.