MENIU

Cum blochează Rusia proiectul OMV de exploatare a zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră - Interesele lui Putin

Cum blochează Rusia proiectul OMV de exploatare a zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră

Austriecii amână exploatarea gazelor din Marea Neagră ca să nu-i supere pe ruși. Cel puțin, asta scrie presa de la Viena care amintește că țările noastre sunt strâns legate din punct de vedere economic. Scandalul aderării României la Spațiul Schengen pune presiuni și pe politicienii austrieci care ar fi stat prea mult timp la mâna rușilor, după cum dezvăluie mai multe publicații, dar și un fost șef OMV. Gerhard Roiss spune că în interiorul companiei petroliere există o alianță care susține interesele Rusiei. 

În presa austriacă, gigantul de petrol și gaze natural OMV este tot mai criticat, iar motivul cel mai vehiculat pentru care neglijează proiectul de exploatare a zăcământului din Marea Neagră este pentru a nu supăra Moscova, spun jurnaliștii din Viena.

Rusia, ca furnizor principal de gaze al Austriei de zeci de ani, nu ar trebui să fie dezamăgită că OMV ar fi renunțat la gazul din exploatarea Neptun Deep și nu mai urmărește proiectul cu graba necesară. Partea austriacă neagă acest lucru, transmite cotidianul vienez Der Standard.

Discuțiile sunt mult mai vechi, iar în 2012 când șeful OMV de la acea vreme, Gerhard Roiss a descoperit zăcământul uriaș din Marea Neagră a fost presat să își dea demisia după ce optat pentru exploatarea lui în colaborare cu România.

Roiss a susținut tot timpul că în OMV: „Exista o facțiune mare de înțelegeau Rusia și pe Putin, care au pus presiuni ca OMV să se implice mai mult în Rusia”.

Roiss susține în continuare că Austria, o țară cu gaze și petrol de zece ori mai puține decât ale României nu poate fi dependentă de un singur furnizor cum este Rusia.

Nu poți să fii dependent în proporție de 80% de un singur furnizor și dacă ai energie legată de rețea, atunci cu siguranță mi se pare foarte neglijent când susții o singură sursă.

Fostul director general al OMV spunea că prin zăcământul Neptun Deep, România poate asigura o treime din necesarul de gaz al Austriei și ar reduce dependența de Rusia la mai puțin de jumătate, însă noua conducere OMV are alte orientări.

„Până la jumătatea anului 2023, vrem să nu ne grăbim cu decizia finală de investiţie în ceea ce priveşte Neptun Deep”, a spus însuși șeful OMV, Alfred Stern la București după ce s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis înainte de vetoul Schengen.

Austriecii de la OMV susțin că nu vor să se grăbească pentru că ar trebui să investească o sumă uriașă de bani: 2 miliarde de euro. Dacă se dă undă verde în 2023, gazul ar ajunge în conducte în 2027. 

Mai multe articole despre:
rusia blocaj proiect omv neptun deep marea neagra