MENIU

Cum au rezistat civilii și militarii ucraineni în Azovstal, asediat de ruși - Primele imagini din misiunile secrete de aprovizionare

Cum au rezistat civilii și militarii ucraineni în Azovstal în plin asediu al rușilor - Primele imagini cu misiunile secrete de aprovizionare

Au apărut primele imagini din misiunile secrete prin care erau aprovizionați cei din Azovstal din Mariupol, în timp ce fostul combinat era sub asediul rușilor.

„Operațiune unică” a fost prezentată pe rețelele de socializare într-un videoclip în care se vede cum militari ucraineni au livrat arme și muniții, alături de alimente „luptătorilor Mariupol”, cum au fost denumiți pulcașii marini și cei din regimentul Azov, adăpostiți în fostul combinat Azovstal.

Videoclipul a fost filmat la bordul unui elicopter Mi-8 și arată aeronava zburând la o altitudine joasă, aproape de sol, în zona locuită, apoi de-a lungul țărmului Mariupol, înainte ca proviziile să fie descărcate.

Un canal de social media afiliat serviciilor secrete ucrainene de apărare care a distribuit videoclipul susține că misiunile au fost efectuate de forțele speciale ucrainene. Potrivit unui alt canal de social media, operațiunea specială unică ar fi fost efectuată de specialiștii Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării și Regimentului Azov cu 16 elicoptere militare Mi-8 încărcate cu echipamentul necesar, ce au zburat către apărătorii Mariupolului, blocați de ruși în Azovstal.

Autenticitatea imaginilor a fost confirmată independent de utilizatori ai Twitter prin geolocalizare, aceasta arătând că într-adevăr este vorba de Mariupol, și nu un alt port ucrainean.

Au fost 7 astfel de misiuni în total. De fiecare dată, elicopterele au livrat cu succes apă, apă potabilă, medicamente și muniție apărătorilor orașului de la peste 100 de kilometri (din zonele deținute de Ucraina).

Oleksei Hromov, directorul adjunct al Directoratului Operațional Principal al Statului Major ucrainean a dezvăluit însă că misiunile au fost posibile până când s-au aflat informații despre ele.

„Prin urmare, inamicul a luat măsuri de întărire a sistemului de apărare aeriană, lucru ce a făcut dificilă desfășurarea unor astfel de acțiuni și a dus la pierderea de personal și elicoptere care au evacuat răniții”, a explicat el.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la misiunile nedezvăluite anterior din 20 mai.

"Din păcate, am pierdut o mulțime de piloți care au zburat la uzină. Oameni-eroi care știau că este greu, că este aproape imposibil să zboare la Azovstal și să ducă acolo medicamente, mâncare, apă, să ridice cadavrele răniților. Se întâmplau o mulțime de lucruri pe care nimeni nu le putea comenta oficial. Nu existau coridoare aeriene către Azovstal din cauza puternicei apărări aeriene desfășurate de Rusia", a spus Zelenski, potrivit CNN.