Cum au fost vândute comorile dacice şi la ce preţuri
Tribunalul Hunedoara judecă dosarul în care Radu Horia Camil este acuzat de infracţiuni de spălare de bani. În rechizitoriu este precizat cât a primit bărbatul pentru obiectele dacice, dar şi cum îşi găsea clienţii.
Radu Horia Camil a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, fiind acuzat că în perioada 2003 – 2010 a dobândit şi deţinut bunuri arheologice sustrase din patrimoniul cultural naţional, pentru a le restaura prin curăţare şi ulterior a le transfera prin vânzare, cunoscând că acestea aparţin patrimoniului cultural al României şi provin din săvârşirea de infracţiuni de furt calificat din siturile arheologice monument istoric.
În anul 2003, susţin anchetatorii, Radu Horia Camil a primit două scuturi dacice în valoare de 45.000 dolari, sustrase din situl arheologic monument istoric Piatra Roşie, pe care le-a introdus în piaţa legală de antichităţi, transferându-le prin vânzare în 30 martie 2004 unui dealer din New York, SUA.
În acelaşi dosar, clujeanul este acuzat că a dobândit un număr însemnat de monede Koson de aur, iar la data 4 septembrie 2010 a fost surprins în flagrant de către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii în timp ce deţinea asupra sa un număr de 145 monede koson din aur în valoare de 101.500 euro, sustrase în iunie 2007 din Sarmizegetusa Regia.
Radu Horia Camil a vândut o brăţară dacică de aur, de 680 grame, firmei „Ward & Company, Works of Art”, din New York, cu preţul de 40.000 dolari. A altă brăţară, de 760 gr. a fost transmisă aceleiaşi firme pentru a o vinde în regim de consignaţie cu preţul de 45.000 dolari. Pentru că nu s-a reuşit vânzarea ei, brăţara a fost restituită lui Radu Horia Camil la data de 21 februarie 2005.
"El a scos această brăţară la licitaţie pe e-Bay, vânzând-o firmei Ariadne Galleries din New York, pentru preţul de 30.000 USD", susţineau anchetatorii. Cele două artefacte au fost răscumpărate de statul român şi aduse în ţară, în anul 2007.