MENIU

Cum au fost găsiți pinguinii care au rămas ascunși 3.000 de ani

Oamenii de știință au descoperit, în mod surprinzător, o nouă populație de pinguini în Antarctica, pe Insulele Danger. Este vorba despre specia de pinguini Adélie care au rămas ascunși vreme de 2.800 de ani.

Se pare că prezența blocurile de gheață în jurul insulelor și dificila misiune a bărcilor de a ajunge pe aceste insule, au transformat teritoriul într-un tărâm neatins, astfel populația de pinguini s-a înmulțit în liniște departe de ochii oamenilor.

Totuși, cum au reușit oamenii de știință să descopere acestă specie având în vedere obstacolul de mai sus? Ei bine, păsările au fost descoperite după excrementele lor, care au fost surprinse în imaginile colectate de sateliți. Ulterior, oamenii de știință au trimis mai multe drone și astfel au stabilit că ar fi vorba de aproximativ 1,5 milioane de pinguini Adélie.

Însă, acest lucru nu ar fi fost posibil fără algoritmul de detecție automată a posibilelor semne de viață, care a analizat pixelii imaginilor din satelit. Instrumetul este creația unui om de știință de la NASA.

Ceea ce este surprinzător este că o altă echipă de cercetători a analizat timp de zece luni imaginile colectate de sateliți, însă nu au descoperit nimic. „Noi, cred eu, le-am ratat pentru că nu ne așteptam să le găsim acolo", a declarat ecologistul Heather Lynch, de la Stony Brook University.

O colonie neştiută de pinguini Adelie a fost descoperită în Antarctica

„În acea zonă atât de mică încât nici nu apare pe majoritate hărților cu Antarctica, trăiesc mai mulți pinguini Adélie decât în tot restul Antarcticii. Pe continentul principal, populațiile de pinguini Adélie sunt însă într-o continuă scădere, din cauza schimbării climatice, care afectează Antarctica mai rapid decât orice alt loc", a mai spus Lynch.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că populațiile de pinguini Adélie au atins maximul cândva în anii 1990 și că, de atunci, s-au aflat în scădere. Nivelul scăderii nu este catsatrofal, dar ajunge undeva la 10-20%.

În urma descoperiri făcute, cercetătorii își propun să găsească o modalitate prin care să salveze pinguinii Adélie de la dispariție.

„Acum că am descoperit această zonă fierbinte de pinguini Adélie în Insulele Danger, vrem să putem să o protejăm, iar asta implică încercarea de a înțelege de ce populațiile s-au schimbat", a mai spus Lynch.

Sursă

Mai multe articole despre:
pinguini antichitate