MENIU

Cum arată o lovitură de fulger pe pielea unui supraviețuitor. Sfaturi prețioase de la Salvamont - FOTO

Salvamontiștii din Argeș au publicat imagini cu rănile făcute de un trăsnet unui bărbat care a fost atins de descărcările electrice. Victima a supraviețuit cu mult noroc.

„Cam așa arată "desenul" făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit "parțial": un om care ar fi murit dacă trăsnetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiența pentru 20-30 minute din cauza electrocuției și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare”, a informat Salvamont Argeș, pe pagina de Facebook.

Cele mai periculoase lovituri de fulger sunt atunci când arcul electric format lovește direct omul și pot cauza moartea victimei.

Noul tip de fulger produs de furtunile puternice. Influență majoră asupra Pământului

Oamenii pot fi loviți indirect de fulger, atunci când descărcările electrice au loc în imediata lor apropiere, în copaci, de exemplu. Sunt puși în pericol și din cauza curenților de suprafață pe care îi creează fulgerele atunci când lovesc solul.

„O lovitură de fulger determină, în general, oprirea respirației unei persoane și/sau inima acesteia. Stopul cardiac este cauza principală de deces din cauza fulgerelor. Arsurile sunt un alt efect posibil al fulgerului. Exploziile cauzate de fulgere pot provoca, de asemenea, leziuni”, informează site-ul amper.com.

Auzirea tunetelor reprezintă unul dintre cele mai comune indicii că există riscul crescut al descărcărilor electrice. Dacă timpul dintre observarea fulgerelor și auzirea tunetelor este de 30 de secunde sau mai puțin, norul încărcat electric este mai aproape de 10 kilometri și există pericolul ca fulgerele să lovească în zonă.

Salvamontiștii din Argeș au oferit câteva sfaturi care i-ar putea ajuta pe turiști să prevină tragediile cauzate de descărcările electrice, pe munte.

„Respectați prognozele meteo și, mai ales în Făgăraș, fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii și părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâți sub linia crestei sau muchiei și așezați-vă pe vine (nu jos, în fund!) pentru a fi cât mai mici și pentru a fi relativ izolați de talpa bocancilor, dacă trăznește foarte aproape. Nu fugiți, pentru că apare golul de potențial care atrage fulgerul! Nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui "ținte" pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta”, informează Serviciul public județean Salvamont Salvaspeo Argeș.

 

Mai multe articole despre:
fulger lovitura fulger urme fulger