MENIU

Cum arată luminițele de sărbători din centrul Bucureștiului. Primăria a plătit 5 milioane de lei

Târgul de Crăciun din București, o replică palidă a celor din Sibiu și Craiova. Foto/Primăria Capitalei

Primăria Capitalei a aprins luminile în centrul Bucureștiului, investiție care a costat municipalitatea nu mai puțin de 5 milioane de lei. 

Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei elevi care au luat medalii de aur în acest an la Olimpiada Internaţională de Matematică din Japonia.

Cu această ocazie, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că au fost cumpărate instalaţii în valoare de 5 milioane de lei, iar instalarea a costat aproximativ 2 milioane de lei.

"Nu mai suntem la nivelul 2018-2019 pentru că încercăm să facem un echilibru bugetar, dar mult mai multe decât anul trecut. Adică anul trecut le-am pus doar pe cele pe care le aveam cumpărate şi am plătit cam două milioane de lei pe instalare, anul acesta am pus cam 2 milioane de lei şi ceva pe instalare şi 5 milioane pe cumpărare, deci o să fie mult mai multe ca anul trecut, dar nu întrecem măsura", a declarat Nicuşor Dan.

"Sunt foarte bucuros că mulţi bucureşteni au venit deja în seara aceasta, după cum vedeţi, este plin. E un târg cu acces gratuit. Îi aşteptăm pe bucureşteni în fiecare zi până pe 26 decembrie. O să fie concerte. Există Casa lui Moş Crăciun. Moş Crăciun o să vină pe 15 decembrie, dar până atunci primeşte scrisori în Casa lui Moş Crăciun. Există alte activităţi pentru copii. Există, ca în fiecare an, meşteşugari care vând diverse lucruri, există mâncare, şi tradiţională şi internaţională. E un loc în care oamenii se simt bine. Suntem bucuroşi", a spus edilul Capitalei.

Nicuşor Dan s-a întâlnit miercuri, la sediul PMB, cu cei trei olimpici: Andrei Chiriţă, David Anghel şi Pavel Ciurea. Ei au fost însoţiţi de coordonatorul lor, conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti.

În Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei se află amplasat un brad înalt de 30 de metri, realizat pe o structură metalică îmbrăcată în cetină.

Cele peste 130 de căsuţe de Crăciun găzduiesc meşteşugari din toate zonele ţării. Aceştia comercializează globuri pictate manual, clopoţei din ceramică, coroniţe împletite şi alte decoraţiuni şi ornamente specifice, icoane şi obiecte din lemn, ii şi costume tradiţionale, jucării, accesorii, bijuterii, podoabe şi cosmetice naturale.

"Târgul oferă, de asemenea, aromele şi reţetele tradiţionale: cozonaci, plăcinte, prăjituri şi ciocolată de casă, poale-n brâu, dulceţuri, dar şi dulciurile preferate de cei mici: turtă dulce, acadele, bomboane şi jeleuri. Preparatele nelipsite de pe masa de Crăciun vor putea fi degustate în zonele gastronomice special amenajate, alături de băuturi calde de sezon. De la delicii româneşti la specialităţi internaţionale, târgul promite o călătorie culinară plină de savoare", potrivit CREART.

Târgul are două zone dedicate muzicii specifice sărbătorilor. În zona tradiţională, publicul poate asculta colinde şi obiceiuri româneşti, coruri şi grupuri de copii, recitaluri ale artiştilor instrumentişti, dar şi ansambluri ale minorităţilor şi comunităţilor naţionale, iar cea de a doua zonă va fi animată de mixurile DJ-ului, pe ritmurile internaţionale ale celor mai cunoscute melodii ale sezonului de iarnă.

La fel ca la deschidere, Ziua Naţională a României - 1 Decembrie, Sfântul Nicolae, Ajunul şi cele două zile de Crăciun, precum şi weekend-urile vor fi sărbătorite prin concerte susţinute de ansambluri, artişti de renume, trupe îndrăgite, precum şi prin activităţi speciale organizate împreună cu partenerii Târgului de Crăciun Bucureşti.

În fiecare sfârşit de săptămână, pe scena evenimentului, începând cu ora 12,00, vor fi prezentate piese de teatru pentru cei mici.

Cu o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi, decorată şi pictată manual, Casa lui Moş Crăciun îi aşteaptă pe copii, pe tot parcursul evenimentului, pentru a-şi pune în cuvinte, desene şi scrisori, cele mai sincere dorinţe.

Nu lipsesc caruselul, roata panoramică, un trenuleţ tematic, mascote şi artiştii animatori pe picioroange.

Târgul de Crăciun Bucureşti va fi deschis zilnic, de luni până vineri, între orele 12,00 şi 22,00, iar sâmbăta şi duminica de la 10,00 la 22,00.

De Ziua Naţională a României - 1 Decembrie, publicul este aşteptat, începând cu ora 10,00, iar în zilele de Crăciun, programul este următorul: pe 25 decembrie - de la ora 12,00, iar pe data de 26 decembrie - începând de la 10,00.