MENIU

Cum arată cele mai răspândite 8 soiuri de ciuperci otrăvitoare. Imagini cu fiecare în parte, ca să știi să te păzești de efecte letale

Cum arată cele mai răspândite 8 soiuri de ciuperci otrăvitoare

Ciupercile sunt un ingredient popular în multe bucătării din lume, dar nu toate exemplarele din natură sunt comestibile. Unele dintre ele pot avea efecte extrem de periculoase asupra sănătății, iar cunoașterea caracteristicilor soiurilor otrăvitoare este esențială pentru a evita intoxicațiile grave.

Ciupercile întâlnite în pădure sunt delicioase și ne oferă posibilitatea de a prepara o varietate de rețete savuroase, dar este esențial să fim foarte precauți atunci când le alegem. Pe lângă ciupercile comestibile, există și numeroase specii otrăvitoare, care pot reprezenta un pericol pentru viața noastră. 

În această perioadă, cazurile de intoxicații cu ciuperci sunt destul de frecvente. Din neștiință, multe persoane ajung să consume ciuperci ce conțin substanțe toxice pentru organism, iar în anumite situații aceste ciuperci pot fi fatale. Prin urmare, este vital să facem distincția între ciupercile pe care le putem mânca și cele pe care trebuie să le evităm. Pentru aceasta, este important să cunoaștem aspectul ciupercilor otrăvitoare.

Ciupercile otrăvitoare pot fi întâlnite aproape peste tot, iar asemănarea lor cu cele comestibile poate conduce la confuzii frecvente. Iată câteva tipuri de ciuperci pe care ar trebui să le eviți cu desăvârșire, dacă nu vrei să îți pui sănătatea în pericol.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile, avertizează Avantaje. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Aceasta e cea mai periculoasă mâncare pentru inima ta. Medicii și nutriționiștii au căzut de acord