Cum ar putea PANDEMIA de COVID sa încurce planurile militare ale MOSCOVEI. Cum a afectat Omicron soldații din Rusia si Ucraina
Răspândirea accelerată a variantei Omicron ar putea determina dacă Moscova lansează sau nu o ofensivă militară împotriva Ucrainei, relatează The Guardian. În prezent, ambele state se confruntă cu valori-record de noi cazuri de infectare.
Pandemia devine acum un alt element care poate complica planurile armatelor ruse și ucrainene, deoarece numărul-record de cazuri în ambele state este replicat în rândul trupelor.
Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pentru The Guardian că din aproximativ 150.000 de soldați din rândurile sale, 2.400 au fost infectați cu COVID.
Bazele militare ucrainene au fost închise vizitatorilor, pentru a preveni răspândirea.
Oficialii ucraineni cred că virusul s-a răspândit și printre soldații ruși plasați aproape de graniță și cei care au fost deplasați pentru a participa la exerciții în Belarus.
Rata de vaccinare este mult mai mare în ambele armate decât în rândul populației generale, unde scepticismul față de vaccin este larg răspândit.
În ambele țări, mai puțin de jumătate din populație a fost complet vaccinată.
Publicația independentă Moscow Times a calculat recent că Rusia a avut aproape un milion de decese în exces de la începutul pandemiei.
Generalul Syrskyi a spus că 99,3% din armata ucraineană a primit două doze de vaccin și că a început campania de vaccinare cu a treia doză. În noiembrie, 95% din personalul armatei Rusiei a fost vaccinat complet și 25% au primit și doza booster, potrivit ministrului apărării, Serghei Şoigu.
Generalul Syrskyi subliniază că forțele ucrainene sunt pregătite pentru orice variantă, dar oficialii de la Kiev au respins mereu retorica potrivit căreia un atac militar este „iminent”, afirmând, în schimb, că obiectivul Kremlinului pare să fie exercitarea unei presiuni psihologice și crearea de panică în societatea ucraineană.