Cum apare şi cum poţi preveni cancerul de piele
Cancerul de piele poate provoca moartea unei persoane în mai puţin de un an, celule bolnave putând da metastaze în alte organe, de la creier şi plămân până la oase. Specialiştii susţin, însă, că astfel de complicaţii pot fi evitate printr-o metodă simplă, nedureroasă.
Tipuri de cancer de piele:
1. Carcinomul bazocelular este o formă de cancer care se manifestă local, de cele mai multe ori la nivelul feţei. De obicei apare la persoane cu vârste peste 50 de ani, cu piele deschisa la culoare, pe leziuni preexistente, sub forma unor pete maronii, care dezvoltă în timp cruste. Dacă nu este tratat la timp, acest tip de cancer produce ulceraţii mari, infecţii şi sângerări.
Există însă şi cazuri când carcinomul bazocelular metastaziază, adică produce leziuni şi la nivelul altor organe, întrucât celule canceroase se pot extinde la alte organe prin sistemul circulator şi cel limfatic.
„Dacă este localizat în apropierea unor orificii, poate să invadeze gura, ochii, fosele nazale. Dacă pătrunde în ochi, evoluţia este foarte gravă şi se ajunge la scoaterea ochiului, altfel cancerul poate invada şi creierul”, explică medicul primar dermatolog Alexandru Pirici, şeful Secţiei Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.
2. Carcinomul spinocelular Localizat în general la nivelul buzei, antebraţelor şi a decolteului, carcinomul spino-celular este o formă de cancer întâlnită frecvent în rândul celor care se expun foarte mult la soare. De asemenea, tumora este frecvent întâlnită şi în rândul persoanelor fumătoare, scrie adevarul.ro.