MENIU

Cum afli viteza la internet în România și de ce ai vrea să faci asta

Speedtest e cel mai folosit test pentru măsurarea vitezei internetului. Totuși, nu-i perfect. În România, de exemplu, nu oferă cea mai clară imagine asupra performanței abonamentului tău. Iar asta te interesează, să ai, de banii tăi, cea mai bună performanță. Din fericire, există o unealtă locală pe care s-o folosești. 

Recent, a fost relansată platforma locală prin care știi dacă primești de cât plătești sau nu. Aceasta a fost dezvoltată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Este menită, ca Speedtest și alte instrumente similare, să te ajute să verifici viteza de transfer a datelor furnizată de operatorii telecom.

Dacă există abateri semnificative și repetate cu privire la parametri tehnici stabiliți prin abonament, poți, dacă operatorul nu rezolvă problema, să soliciți ruperea contractului în baza acestor rezultate.

"Netograf este un instrument care oferă utilizatorilor posibilitatea de a verifica performanța reală a serviciului de acces la internet în ceea ce privește viteza sau alți parametri de calitate a serviciului, astfel încât, atunci când există diferențe importante, permanente sau regulate între această performanță și performanța indicată de furnizorul de internet în contract, utilizatorul să beneficieze de remedii potrivit prevederilor legale și contractuale", a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Ce trebuie să știi despre cum măsori viteza la internet

Odată accesată platforma, poți porni un test. Netograf preia automat adresa IP, sistemul de operare, browser-ul, localizarea din România, dar și furnizorul.

Mai trebuie să alegi tipul de conexiune. Trebuie să ții cont însă că la o conexiune wireless intervin mai multe probleme de echipament: ce router ai, capacitatea acestuia, distanța față de el și placa de rețea din dispozitivul tău.

Scopul Netograf e să te informeze și să știi când să ceri servicii mai bune. Când există diferențe importante, permanente sau care se repetă la intervale regulate, poți beneficia de remedii potrivit legii și contractului. În definitiv, poți rezilia contractul, dacă furnizorul nu livrează așa cum te-ai aștepta și cum ți-a promis.

Sursa

Mai multe articole despre:
România internet ANCOM Netograf