Cum afli, de fapt, dacă ai fost infectat cu Covid-19? Ce simptome au europenii
Cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 în rândul pacienţilor europeni sunt durerea de cap și pierderea mirosului, susține cel mai recent studiu. Aceste simptome au fost observate la cei care suferă de forme ușoare și moderate ale bolii. Dar nu este singura concluzie la care au ajuns cercetătorii la sfârșitul primei anchete epidemiologice făcute numai pe pacienți europeni.
Studiul este primul la nivel european realizat pe pacienți europeni. A vizat pacienți din cinci ţări europene: Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Elveţia, dintre care Italia și Spania cu cele mai multe infectări și decese. În final, 70 la sută dintre pacienți au prezentat fiecare din cele șapte simptome de mai jos. Studiul european mai subliniază și că maladia se manifestă diferit în funcţie de vârsta şi de sexul persoanelor infectate, informează AFP, potrivit Agerpres.
Simptomele cele mai frecvente la bolnavii de COVID (forme ușoare și moderate) din Europa
- dureri de cap
- pierderea mirosului
- nas înfundat (67,8%)
- tuse (63,2%)
- stare de oboseală (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5)
- secreţii nazale abundente (60,1%)
- pierderea gustului (54,2%)
Studiul confirmă că pierderea mirosului este "un simptom specific" pentru COVID-19 şi nu doar o consecinţă a obstrucţiei nazale.
"Capacitatea COVID-19 de a invada bulbul olfactiv şi, prin consecinţă, sistemul nervos central este probabil o ipoteză" pentru a explica anosmia, au precizat cercetătorii de la spitalul universitar Foch din Suresnes (Franţa).
În schimb, febra a fost semnalată de mai puţin de jumătate dintre pacienţii participanţi la acest studiu (45,4%).
70% dintre pacienţii europeni au prezentat fiecare din aceste simptome, au concluzionat autorii acestui studiu publicat în Journal of Intern Medicine. Observațiile cercetătorilor se bazează pe studierea unui eşantion de peste 1.400 de persoane infectate cu noul coronavirus, a căror contaminare a fost confirmată prin teste de depistare.
Această primă anchetă epidemiologică pe pacienţi europeni cu forme non-severe de COVID-19 a fost lansată de Federaţia Internaţională a Societăţilor de ORL (IFOS) pentru a evalua frecvenţa simptomelor de pierdere a mirosului (anosmie) şi a gustului (ageuzie), raportate de anumiţi pacienţi după sosirea pandemiei pe continentul european.
Rezultatele preliminare publicate la începutul lunii aprilie au arătat frecvenţa acestor simptome, puţin descrise până atunci de studiile realizate în Asia.
Simptomele din cauza COVID-19 depind de vârsta pacienților și sunt diferite la femei și bărbați
Studiul arată că frecvenţa simptomelor variază în funcţie de vârstă şi de sex.
Astfel, pacienţii tineri prezentau mai des tulburări ORL (urechi, nas şi gât), în timp ce pacienţii vârstnici prezentau adeseori febră, stare de oboseală şi pierderea apetitului.
Tusea şi febra au fost mai des constatate la bărbaţi, femeile fiind mai des afectate de simptome precum pierderea mirosului, dureri de cap şi nas înfundat.
Diferențe de simptomatologie COVID între pacienții europeni și pacienții chinezi
Anosmia (adică diminuarea mirosului) şi ageuzia (pierderea simțului gustativ) au fost foarte puţin descrise în studiile realizate pe pacienţi chinezi, care raportau în principal febră, tuse şi dificultăţi respiratorii drept simptome principale cauzate de COVID-19.
Autorii studiului coordonat de IFOS consideră că această diferenţă poate fi explicată prin faptul că studiile chineze au fost realizate pe pacienţi spitalizaţi, care prezentau forme mai severe ale infecţiei.
De ce sunt diferențe între simptomele pe care le provoacă noul coronavirus la europeni, față de chinezi?
Autorii noii cercetări au lansat, de asemenea, ipoteza că mutaţiile genetice succesive ale noului coronavirus s-ar putea afla la originea acestor simptome diferite şi că populaţiile europene prezintă concentraţii mai mari ale enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care acţionează ca un receptor al coronavirusului.