Cum afli ce temperatură are procesorul tău și când ar trebui să îți faci griji
În vremuri de caniculă, este bine să știi cum să măsori temperatura la procesor, pentru a evita probleme mai mari cu sistemul și să înțelegi de ce unele lucruri nu funcționează la fel de bine cum obișnuiau să o facă.
Nu contează dacă ai un sistem mai vechi sau mai nou, temperaturile ridicate de funcționare îi pot face probleme oricum. Cel mai optimist scenariu ar fi faptul că se închide în momentul în care depășește un anumit prag de încălzire. Partea bună este că există multe instrumente software care "citesc" respectiva temperatură și te ajută să-ți dai seama dacă ar trebui să-ți faci griji sau nu.
Drept exemplu, un procesor de laptop sau desktop funcționează în condiții optime până la 60 – 70 de grade. Dacă te joci, sunt șanse să ajungă până la 80 de grade. Când gravitezi însă în jurul acelor valori, trebuie să faci un efort pentru a-l răci. La temperaturi între 90 și 100 de grade Celsius, orice procesor îți forțează sistemul să se închidă pentru a preveni defecte mai grave.
În caz să știi cum măsori temperatura la procesor pe un sistem cu Windows, cel mai bine ar fi să descarci Core Temp. Instalarea este una surprinzător de facilă, deși e bine să debifezi orice ofertă pe care o găsești când apeși Next, Next, Finish. Imediat după instalare, în colțul din dreapta jos al desktopului, lângă ceas, vei vedea temperaturile pentru fiecare nucleu în parte al procesorului. De cele mai multe ori, gravitează în jurul aceleiași valori.