MENIU

Cum a încasat Biserica 300.000 de euro chirie de la TVR pentru un cadou imobiliar de la statul român

Cum a încasat Biserica 300.000 de euro chirie de la TVR pentru un cadou imobiliar de la statul român

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a încasat aproape 300.000 de euro de la TVR Iaşi drept chirie pentru o clădire retrocedată prelaţilor de către statul român. După ce au plătit chirie timp de opt ani, reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune – notificaţi de preoţi că trebuie să plece din clădire, şi-au dat seama că Biserica a obţinut într-un mod posibil ilegal imobilul şi cer anchete.

La mijlocul anilor 2000, pe când era încă mitropolit la Iaşi, actualul patriarh al României, Preafericitul Daniel, a coordonat un demers juridic laborios pentru a înavuţi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) cu un teren de 6.000 de metri pătraţi şi clădirile aferente, situat într-o zonă rezidenţială din Iaşi, pe strada Lascăr Catargi. Mitropolitul de atunci s-a folosit de o entitate juridică desfiinţată în 1948, Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române (SFOR), reînfiinţată de prelaţi în anii 2000. Înainte de naţionalizarea dispusă de comunişti, societatea ar fi avut în proprietate terenul revendicat de prelaţii MMB.

Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române Iaşi, o entitate juridică cvasinecunoscută în Iaşi, a reuşit în 2005 să obţină terenul şi cele trei clădiri în care funcţiona sucursala teritorială din Iaşi a TVR, invocând un act de proprietate din 1919. După mai multe procese, care s-au derulat atât la Iaşi, cât şi în alte instanţe din ţară, în 2008 SFOR a intrat definitiv în posesia proprietăţilor revendicate în Iaşi.

Într-o plângere ce a ajuns pe masa procurorilor se ridică, însă, o problemă gravă de legalitate: una dintre cele trei clădiri oferite gratuit către SFOR, a cărei suprafaţă este mare mare decât suma celorlalte două, ar fi fost construită, de fapt, de comunişti şi nu se afla în patrimoniu entităţii a cărei continuatoare a susţinut SFOR că este înainte de naţionalizare. Retrocedarea acelei clădiri, un imobil cu o suprafaţă desfăşurată de 2.600 de metri pătraţi, s-ar fi făcut, astfel, cu încălcarea legilor din domeniu, aspect ce urmează a fi verificat de procurori. Cea care şi-a pus semnătura pe actul de retrocedare este Ingrid Zaarour, fosta şefă a Autorităţii Naţionale a Restituirii Proprietăţilor (ANRP), trimisă în judecată de DNA pentru alte retrocedări considerate ilegale de procurorii anticorupţie.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe articole despre:
bani biserică retrocedare