Cum a funcționat ajutorul acordat de UE producătorilor de lapte după interdicția impusă de Rusia asupra importurilor și cum s-a pregătit Comisia Europeană pentru crizele ce vor urma
Uniunea Europeană a luat măsuri ample pentru a sprijini fermierii în timpul perturbărilor de pe piața laptelui din perioada 2014‑2016. Reacția UE la interdicția impusă de Rusia asupra produselor lactate a fost rapidă. Totuși, nevoile reale ale producătorilor nu au fost suficient evaluate, iar ajutorul acordat nu a fost bine direcționat. UE s-a străduit să pună în aplicare experiența pe care a acumulat-o în timpul perturbărilor din perioada 2014‑2016 pentru a îmbunătăți gestionarea potențialelor crize viitoare din sectorul laptelui, relatează SursaZilei.net.
La începutul anilor 2010, fermierii din unele state membre ale UE au crescut semnificativ producția de lapte, profitând de prețuri mai ridicate, care au atins nivelul maxim la începutul anului 2014. În august 2014, într-un moment în care exporturile UE către China înregistrau o încetinire, Federația Rusă a interzis importul de produse lactate din statele membre ca răspuns la sancțiunile aplicate de UE în legătură cu situația din Ucraina. Toți acești factori au condus la un dezechilibru între cerere și ofertă în întregul sector până la jumătatea anului 2016. Politica agricolă comună (PAC) a UE oferă mecanisme care atenuează astfel de situații, inclusiv plăți directe pentru stabilizarea veniturilor fermierilor, măsuri de intervenție pe piață, cunoscute sub denumirea de „plasă de siguranță”, care urmăresc sprijinirea prețurilor prin eliminarea temporară a surplusurilor de produse, și măsuri excepționale de contracarare a perturbărilor pieței.
Citește continuarea pe SursaZilei.net