Cum a fost deturnat serviciul secret al MAI în subordinea "protejatei lui Dragnea"
Jurnaliștii de la Rise Project au prezentat pașii prin care a avut loc "preluarea ostilă, bazată pe un fals" a legii care reglementează activitatea serviciului de informații din MAI, DGPI. Legea care prevede demilitarizarea DGPI, evitarea controlului CSAT și trecerea în subordonarea totală a ministrului de Interne se află la promulgare la președintele Iohannis.
Analiza Rise Project arată că 1 iunie a fost "ziua în care protejata lui Dragnea a devenit stâpâna absolută a DGPI", cu puțin înainte de înlăturarea lui Grindeanu.
Printr-un fals în comisiile parlamentare, PSD a demilitarizat structura și a făcut să dispară un punct esențial în procedura de numire a comandanților DGPI: avizul emis de CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării). Eliminând ambele condiții, guvernul lasă directorul exclusiv în pixul lui Carmen Dan, se arată în materialul RISE.
Miza acestei "preluări ostile de lege, bazate pe un fals" este controlul asupra arhivei DGPI unde s-ar afla documente incriminatorii la adresa șefului PSD, Liviu Dragnea. VEZI AICI raportul secret cu privire la relația lui Dragnea cu Tel Drum.
Legea DGPI, modificată brutal de PSD în comisiile juridice, se află acum în drum spre președintele Iohannis, pentru promulgare. Actul nu a ajuns încă la Cotroceni, a precizat Administrația Prezidențială.
Dacă legea traversează și această etapă, toate butoanele trec la Carmen Dan, ministrul de Interne.
Cum a fost mutilată legea DGPI
Pe ultima sută de metri, guvernul Cioloș reformează DGPI prin Ordonanța de Urgență 76 din noiembrie 2016, un cadru nou de organizare și funcționare, conceput de ministrul tehnocrat de Interne, Dragoș Tudorache.
Cioloș impunea rigori militare în interiorul DGPI, așezând structura de informații pe calapodul unui departament specializat în protecție internă: supravegherea cadrelor MAI.
Militarizarea presupune, de regulă, un control mai sever, specific instituțiilor cu rol de anticorp. În cazul ăsta, principiul a fost aplicat unei entități care poartă istoria celui mai controversat serviciu secret din România. Tehnocrații lichidau astfel o ambiguitate legislativă exploatată politic timp de 27 de ani.
Trimiteau pentru prima dată DGPI sub control parlamentar și, în același timp, mențineau avizul CSAT în procedura de numire a comandantului.
Avizul CSAT este o formă de control încrucișat a deciziilor supreme în stat. Înseamnă că șeful DGPI trebuie acceptat de Președintele României și consilierul său de securitate, de șefii SRI și SIE, șeful Statului Major General, dar și de miniștrii de la Apărare, Interne, Finanțe, Justiție și Economie.
Regula e simplă: indiferent de culoarea politică, toți trebuie să fie de acord. Deciziile CSAT se iau în unanimitate.
Alegerile din decembrie au adus, însă, restaurația. PSD a deturnat legea, desființând controlul încrucișat și trimițând președintelui Iohannis, la promulgare, o variantă sensibil diferită de ordonanța lui Cioloș.
Rise Project: Dragnea a preluat fraudulos Tel Drum, potrivit unui raport secret al DGIPI
Dacă legea trece, departamentul se întoarce în preistoria lui nouăzecistă, sub control exclusiv politic, scriu jurnaliștiin de la RISE.
Operațiunea s-a derulat discret, în comisiile parlamentare. Filmul confiscării serviciului de informații AICI.
După ce s-a încercat modificarea pe ascuns a unui amendament depus de senatorul UDMR Cseke Attila, modificările puse inițial în cârca parlamentarului UDMR au fost asumate de Șerban Nicolae - „apostolul” grațierii și amnistiei penale".
Ultima variantă a articolului esențial (care conținea inițial referiri la CSAT și la obligația ca șeful instituției să fie cadru militar): „Art. 8 (1) Directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor interne.”