MENIU

Cum a EXPLODAT prețul măștilor în pandemie - speculă și marfă contrafăcută

Măștile, preț de 10 ori mai mare în pandemie

Anul de pandemie ne-a arătat că și în cele mai grele momente se găsesc destui care să umble după profit. În primăvara trecută, la debutul crizei sanitare, o cutie cu 50 de măști a ajuns să coste și 500 de lei. Acum, prețul a scăzut de zece ori, potrivit Realitatea Plus. 

În februarie anul trecut, prețul unei măști de protecție era de puțin peste un leu și a crescut în doar câteva zile de 10 ori. 

Panica generată de coronavirus, care a ajuns și în România la sfârșitul acelei luni, a dus la o creștere uriașă a prețului, iar stocurile de măști de protecție din farmacii s-au golit rapid, astfel că multe firme și persoane care aduceau măști în țara noastră au început să facă speculă.

O cutie de 50 de măști ajunsese să coste și 500 de lei la începutul pandemiei. 

Astăzi se împlineşte un an de la primul caz de Covid-19 înregistrat în România. Cum s-a schimbat viața noastră în tot acest timp

Au început să apară și măștile contrafăcute, fiind emise zeci de alerte cu privire la acestea, dar și achizițiile supraevaluate făcute de autorități pentru a asigura un minim necesar pentru cei aflați în prima linie în lupta cu Sars-Cov-2. 

În ceea ce privește contractele de achiziții la suprapreț, procurorii au deschis zeci de dosare, inclusiv în cazul companiei de stat Unifarm și al conducerii ei. 

Acum, la un an de la primul caz, aceeași cutie de 50 de măști costă și 7-8 lei. Prețul unei singure bucăți a scăzut la 0,15 lei, fiind mai mic chiar și de 10 ori decât cel al unei măști înainte de pandemie.