MENIU

Cum a devenit FITS un fenomen mondial. Dialog extraordinar cu Vişniec, Banu şi Chiriac

Într-o ediţie specială de la Sibiu, Octavian Hoandră i-a avut invitaţi pe Constantin Chiriac, directorul Festivalului de Teatru de la Sibiu, pe dramaturgul Matei Vişniec şi pe teatologul şi profesorul universitar de la Sorbona, George Banu.

Festivalul de Teatru de la Sibiu 2016 se află în plină desfăşurare, iar jurnalistul Octavian Hoandră şi-a provocat invitaţii la un dialog despre cea de-a XXIII-a ediţie a festivalului şi la felul în care FITS a devenit un fenomen mondial.

Sibiul este, pe parcursul celor 10 zile ale Festivalului, o scenă uriaşă la care participă 2800 de artişti din 70 de ţări, care vor performa pentru cei 650.000 de spectatori în cele nu mai puţin de 452 de evenimente.

Constantin Chiriac: "Este a XXIII-a ediţie a Festivalului, iar cifrele menţionate ne duc pe primul loc în lume. Nu mai este un festival de teatru, ci un festival al artelor, e un festival al culturii, oră de oră se întâmplă un eveniment stradal în Sibiu, pe timpul festivalului.

Dacă tot vestul se bate cu programe, noi aducem marea calitate în zona stradală, istorică. Aducând calitate peste tot, la toate spectacolele, am ridicat şi nivelul spectatorilor", a explicat directorul FITS.

La rândul său, profesorul universitar şi teatrologul George Banu a explicat cum vede transformarea FITS în fenomen mondial.

"E puterea evenimentului şi micimea oraşului, este un estival puternic, concertat, înt-un oraş micuţ. În oraşele mari, s-ar fi pierdut. E şi plăcerea artistică, dar şi cea socială, de a regăsi prieteni şi de a evita duşmani, de ce nu. Farmecul Avignon-ului este acesta, ieşi pe stradă şi nu ştii cu cine te întâlneşti, ca şi aici", a comentat George Banu.  

Dramaturgul Matei Vişniec a completat: "Urmăresc FITS de 18 ani, atunci când cultura devine durabilă se întâmplă un miracol. Am venit cu companii din întreaga lume şi am văzut ce revelaţie au avut acei artişti după o săptămână petrecută aici. Vezi altfel oraşul când devine decorul unui mare spectacol".

Directorul FITS a explicat şi care este, pentru el, cel mai mare premiu primit de la sibieni: "Cel mai mare premiu pe care îl primesc este atunci când vreau să plătesc taxa pentru taxi şi mi se spune "Constantin, tu nu plăteşti".