MENIU

Cum a ajuns un fermier român să primească zeci de milioane de euro de la stat. Tribunalul Vrancea a luat decizia

Cum a ajuns un fermier român să primească zeci de milioane de euro de la stat

O afacere de milioane de euro, aparținând unui fermier din județul Vrancea, este direct amenințată de construcția Autostrăzii A7, mai precis sectorul Focșani-Bacău. Inițial, Ministerul Transporturilor i-a oferit o sumă de 40.692 de euro drept despăgubire, dar fermierul a considerat că afacerea sa valorează mult mai mult și a dat statul în judecată. După mai multe peregrinări prin instanțe, Tribunalul Vrancea a luat o decizie, marți, 18 iunie, conform căreia Viorel și Ionela Macovei vor primi despăgubirea în sumă de 14.566.417 euro (75.454.809 lei), o sumă considerabil mai mare față de oferta inițială a ministerului.

Viorel Macovei, fermierul afectat, a investit peste 13 milioane de euro în afacerea sa, situată în comuna Ţifeşti. Ferma sa, cea mai mare fermă de vaci bio din România, deține peste 800 de vaci care produc zilnic mai mult de 11.000 de litri de lapte. Facilitatea dispune de spații de depozitare a furajelor, tancuri de răcire și de depozitare a laptelui, precum și sisteme de muls moderne.

Macovei a declarat acum aproape doi ani că nu se opune dezvoltării infrastructurii, dar că Autostrada A7 îi va distruge munca de o viață.

„Este tardiv acum, iar singura soluție să primesc despăgubiri este să apelez la instanță. Am cea mai mare fermă de vaci bio din țară, trebuie să respect multe condiții stricte, ceea ce nu se mai poate din moment ce autostrada va trece prin fermă”, a explicat el pentru ziarduldevrancea.ro.

Scene ireale în Constanța: Oameni bătuți pe stradă de o femeie. Bătăușa a fost luată pe sus de poliție

Un aspect important în cazul fermei bio este necesitatea de a asigura un minim de 27 mp spațiu de mișcare în aer liber pentru fiecare vacă.

„La fermă eu am 830 de animale. Să nu mă înțelegeți greșit: și eu doresc dezvoltare, și eu vreau autostrăzi în România, dar această autostradă îmi distruge afacerea de milioane de euro, fără să primesc despăgubiri echitabile”, a adăugat Macovei.

Decizia Tribunalului Vrancea vine ca un răspuns la solicitările fermierului pentru compensații echitabile, subliniind impactul semnificativ pe care proiectele de infrastructură îl pot avea asupra afacerilor locale.

Prețurile au explodat și în Vama Veche. Cât mai costă o porție de hamsii în stațiunea nonconformiștilor