MENIU

Cum a ajuns o pungă de la Carrefour în „Buletin de Bucureşti”, un film din 1982? Controversa, explicată chiar de Mircea Diaconu

În ultimul deceniu al Epocii de Aur a lui Nicolae Ceaușescu, presa de propagandă prezenta lumea occidentală în cele mai sumbre culori, un spațiu al pierzaniei și al lăcomiei fără margini, în care omul muncitor era victima sigură. Aparent paradoxal, românilor de rând le plăcea "Dallas" și viața de lux a familiei Ewing, țigările și băuturile fine din Occident, iar unitatea de măsură a calității era "Neckerman". Într-o astfel de lume contradictorie, o scenă dintr-un film românesc extrem de popular, "Buletin de București", a stârnit nedumerire în rândul spectatorilor din vremurile noastre prin faptul că într-un cadru mai scurt de o secundă apare o pungă de plastic inscripționată "Carrefour". Mircea Diaconu, protagonistul peliculei, a explicat după mai bine de patru decenii, cum a fost posibil așa ceva.

Într-un interviu acordat emisiunii „Interviul zilei” difuzată de DC News, jurnalistul Val Vâlcu și actorul Mircea Diaconu au discutat apariția aparent „neobișnuită” în acele vremuri.

Jurnalistul a sugerat că apariția sacoșei ar putea fi rezultatul unui accident sau poate o punere în scenă, un eventual semnal subliminal, cum de altfel se practica în filme din acea perioadă.

Mircea Diaconu a afirmat că nu este deloc surprinzător să găsești produse capitaliste în România acelor vremuri, dar nu crede că sacoșa Carrefour a fost intenționat plasată în scenă. „Nu era expusă în mod intenționat sau intrată în scenariu în dramaturgie. Nu, în niciun caz. Trecea și ea pe acolo”, a explicat actorul.

În ciuda speculațiilor privind "călătoria în timp", explicație prezenței unui astfel de pungi este mai degrabă banală. 

În România anilor `80 exista un adevărat cult al ambalajelor cu branduri străine. Se colecționau cutii de bere, sticle de băuturi, pachete și cartușe de țigări, dar si sacoșele sau plasele din plastic. Toate erau aduse de românii care putea călătorii peste hotare, chiar și în scop de mic trafic, cum se întâmpla la granițele cu Ungaria sau fosta Iugoslavie.

Carrefour, unul dintre cei mai mari retaileri din lume, a fost înfiinţat în 1958, iar sigla pe care o știm și azi, a fost lansată încă din 1966, fiind restilizată puţin în 2009, potrivit lovendal.ro.