MENIU

Cultură românească asortată cu ecologie, pe scenă și pe șevalete, la Expo Milano 2015

Cultură românească asortată cu ecologie, pe scenă și pe șevalete, la Expo Milano 2015
<p>Cultură rom&acirc;nească asortată cu ecologie, pe scenă și pe șevalete, la Expo Milano 2015</p>
<p>Cultură rom&acirc;nească asortată cu ecologie, pe scenă și pe șevalete, la Expo Milano 2015</p>
<p>Cultură rom&acirc;nească asortată cu ecologie, pe scenă și pe șevalete, la Expo Milano 2015</p>
<p>Cultură rom&acirc;nească asortată cu ecologie, pe scenă și pe șevalete, la Expo Milano 2015</p>
Expo Milano 2015

Festivalul Internațional de Film Ecologist Eco Fest, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și organizat de Asociația Inițiativa Europeană Ecologistă în Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale de la Milano, s-a încheiat cu un recital extraordinar al sopranei Felicia Filip.

Piesele din repertoriul Mariei Tănase, interpretate în genul operei, au fost impresionante, atât pentru publicul român prezent la festival, obișnuit cu Felicia Filip ca soprană pe marile scene de operă ale lumii, acum fiind surprinși s-o vadă în costum național și cântând muzica cea mai dragă românilor, cât și pentru vizitatorii străini, încântați de spectacolul oferit. Pe ecranul din spatele sopranei, erau proiectate imagini cu desene executate live de către artista Mariana Pachis, prin tehnica sand art (desen în nisip, pe o placă din sticlă), în ritmul muzicii și cu teme preluate din versurile cântecelor interpretate de soprana Felicia Filip.

Gala de închidere a Eco Fest, aflat la cea de-a cincea ediție, a oferit premii aniversare celor 16 filme cu temă ecologistă prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologist, anume: Wild Boar (Mistrețul) și Park (Parcul) – Olanda, Briquettes From Fates (Brichete din Cărbuni) și Obliteration (Distrugere) – Bulgaria, Paporias – Grecia, Riding in the Carpathians (Călare în Carpați),  Tidal Waves (Valuri uriașe) și The Encyclopedia of Herbs (Enciclopedia plantelor) – România, Coal Rush (Goana după cărbuni) – SUA, Large Town (Orașul dispărut) și The Flora and Fauna Of Lake Ohrid (Flora și fauna lacului Ohrid) - Macedonia, Global Menu (Meniu global) – Ungaria, Jikoo, a Wish (Jikoo, o dorință) – Franța/Senegal, Vernadsky New Age (Vernadsky,  o nouă epocă) – Rusia, Millions Can Walk (Milioane în mers) – Elveția/India, The Shore Break (ruptură la țărm) – Africa de Sud.

Membrii juriului Eco Fest, ce s-a desfășurat în perioada 17 – 19 octombrie la Milano, au fost Vladimir Marin - director artistic al Eco Fest, Francois Lafond (Franța) - director general al ”Europa Nova” – grup de lucru și acțiune la nivel european, deținător al mărcii ciclului cu dezbateri regionale ”Tranziția Energetică – Marea provocare europeană”, prin care educă cetățenii cu privire la problemele majore de mediu cu care se confrunta Europa, Alexander Grozev (Bulgaria) - critic de film, președintele Festivalului de Film de la Varna ”Love is Folly”, Mihai Orășanu - producător, inginer de sunet (România), Edward Pastia - jurnalist (România), Stratis Voglatzis (Grecia) - regizor, Julia Kolesnik (Rusia) - regizor și producător, Viktor Manojlovski (Macedonia) - critic de film.

Românii au fost vizitați la Milano de peste două milioane de persoane în cele aproape șase luni de la deschidere, peste 60.000 de vizitatori trecând pragul pavilionului României, condus de către comisarul general Georgian Ghervasie, doar în cele trei zile ale Eco Fest. Mai mult de jumătate dintre ei au amprentat personal un manifest original de solidarizare pentru ecologie, acesta fiind înmânat pavilionului Franței de către reprezentantul României la Expo Milano 2015 și Lavinia Șandru, directorul general al Eco Fest, francezii declarând papirusul lung de 40 de metri, cu zeci de mii de contururi multicolore ale palmelor vizitatorilor pavilionului României, ca fiind cel mai frumos cadou și, evident, cel mai original, pe care l-au primit în cele șase luni de când funcționează la Milano.

Pornind de la tema generală a Expo Milano 2015, ”Hrănirea planetei. Energie pentru viață”, Eco Fest și-a propus să ofere vizitatorilor pavilionului României filme pe teme acute ale ecologiei, asortate cu felii vesele de cultură, capabile să surprindă în mod plăcut oaspeții însetați de curiozitatea de a descoperi România. În fiecare zi, au avut loc spectacole și ateliere de creație artistice, oferite de artiștii Andrei Păunescu și Emerich Imre (muzică folk), ”Cvartetul Transilvan” ( Filarmonica de Stat din Cluj Napoca) Gloria Melu și soprana Felicia Filip (reinterpretări ale unor piese folclorice și ale Mariei Tănase). Artiștii plastici Mariana Pachis și Mihai Pânzarul au conturat portrete câtorva sute de vizitatori, fie în tuș, fie în creion sau decupate în carton, mulți dintre aceștia stând la rând câteva zeci de minute pentru a admira felul în care cei doi artiști plastici își expun talentul și le dăruiesc o părticică din el fiecăruia dintre cei care-i privesc.

Manifestarea de la Milano a fost un eveniment apreciat de vizitatorii Pavilionului României, deosebit de generos, spre deosebire de celelalte din cadrul Expo Milano 2015, care nu ofereau nimic gratuit vizitatorilor săi.

Festivalul Internațional de Film de la Milano a fost susținut de Asociația Municipiilor din România, Blue Air, Grupul Alexandrion, Rosal, AutoVip, Glob Com Media, Realitatea TV și realitatea.net.

Mai multe articole despre:
expo milano 2015