MENIU

Cultură de canabis descoperită de poliţişti în Neamţ. 1,5 kilograme de droguri vândute într-un an

<p>Cultură de canabis</p>

Trei persoane au fost reţinute joi, 30 iulie, de procurorii DIICOT, după ce oamenii legii au descoperit, în judeţul Neamţ, o cultură de canabis. Potrivit anchetatorilor, traficanţii au vândut aproximativ 1,5 kilograme de droguri într-un singur an.

Inculpaţii George Tolontan, Cosmin Ştefan Lupu şi Mircea Rădeanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, joi, 30 iulie, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitatea Organizată şi Terorism (DIICOT).

Tolontan şi Lupu sunt acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional orgnizat, trafic de droguri de risc şi deţinere fără drept de droguri de risc, iar Rădeanu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţintere fără drept de droguri de risc şi mare risc.

În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se arată că, în perioada ianuarie – iulie 2015, cei trei au constituit un grup infracţional organizat specializat în deţinerea şi comercializarea de droguri de risc, pe raza municipiului Piatra Neamţ şi a comunelor limitrofe din judeţ.

Din cercetările efectuate în cauză, s-a stabilit că Mircea Rădeanu se aproviziona cu canabis de la George Tolontan, care deţinea o cultură in door  pe raza comunei Dobreni din judeţul Neamţ.

Potrivit oamenilor legii, în perioada iulie 2014 – iulie 2015, inculpatul Tolontan a comercializat, prin intermediul lui Mircea Rădeanu, aproximativ 1,5 kilograme de canabis, cu suma totală de 67.500 lei.

Totodată, s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2015 - iulie 2015, Cosmin Ştefan Lupu a achiziţionat, în mod repetat, droguri de risc de la Rădeanu, droguri pe care le comercializa către consumatori din Piatra Neamţ cu sume cuprinse între 60 – 65 lei gramul.

La data de 29 iulie 2015, procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ  i-au  surprins  în flagrant pe Mircea Rădeanu şi Cosmin Ştefan Lupu, având asupra lor cantitatea de  aproximativ 10 grame de canabis, destinată comercializării.

Cu ocazia percheziţiei efectuată la domiciliul lui Rădeanu, a fost găsită cantitatea de 50 grame fragmente vegetale, de culoare verde oliv, un grinder şi un cântar electronic, bunuri folosite pentru porţionarea dozelor de canabis. De asemenea a fost găsit un comprimat de culoare verde ce conţinea MDMA, drog de mare risc.

În urma percheziţiei efectuată la domiciliul lui George Tolontan, într-o anexă a imobilului, au fost identificate două spaţii, special amenajate pentru însămânţarea, cultivarea, creşterea plantelor de canabis în mediul artificial. Cele două spaţii erau prevăzute cu sistem de iluminare artificială, sistem de ventilaţie şi climatizare, pentru a crea mediul propice dezvoltării plantelor de canabis.

Cu ocazia percheziţiei au fost găsite un număr de şase plante ajunse la maturitate, ce urmau a fi recoltate şi uscate (masa totală de aproximativ 10 kg), 184 de grame de fragmente vegetale în stare uscată şi un număr de 15 ghivece în care erau plantate seminţe de canabis.

Acţiunea procurorilor DIICOT s-a desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Neamţ, BCCO Bacău şi SIPI Neamţ.