MENIU

Culoarea urinei îți poate indica dacă ai o infecție urinară sau cancer

Culoarea urinei îți arată dacă ai o infecție urinară, cancer sau dacă suferi de deshidratare. Cancerul poate fi citit în aspectul sau mirosul urinei.

Urina incoloră indică o hidratare corectă, în ciuda inconvenientului de a merge la baie des. În mod normal, urina ar trebui să fie de un galben-deschis, care poate să oscileze către incolor dacă e foarte diluată, în cazul unui consum mare de lichide, în special apă. Mirosul caracteristic al urinei se datorează substanţelor conţinute – uree, acid uric etc.

Conform doctorulzilei.ro, urina închisă la culoare, maronie, asociată cu ameţeli, dureri de cap uşoare poate indica o deshidratare profundă, caz în care rinichii produc urină mai concentrată. Dacă urina nu se deschide după un pahar cu apă, atunci poate fi vorba despre sângerare.

Astfel, în cele mai severe cazuri, sângele poate indica traumatisme şi leziuni ale tractului urinar, mai ales în cazul atleţilor. Dacă urinarea este însoţită de usturimi, este foarte probabil să se fi instalat o infecţie urinară, foarte frecventă în cazul femeilor active sexual sau aproape de menopauză. De asemenea, infecţia urinară, infecţia la rinchi, pietre la rinichi, pietre la vezica urinară, blocarea tractului urinar, tumoare la rinichi, cancer la vezica urinară, cancer de uretră sunt posibilele afecțiuni pe care le ascunde sângele în urină.

Urina de culoare galben-neon poate fi cauza consumului de suplimente nutritive. De exemplu, suplimentele care au în compoziţie vitamina B şi caroten conferă urinei o nuanţă mai aurie, însă acest lucru nu înseamnă că substanţele sunt eliminate prin urină.