Culmea plafonării: alimentele s-au scumpit. Românii, condamnați să trăiască de pe o zi pe alta
Vedem însă că nu doar produsele de post s-au scumpit, vorbim și despre cele care sunt pe lista plafonării. Mulți oameni au ajuns să trăiască din mila copiilor sau să vâneze alimentele aproape de expirare care sunt mai ieftine. Autoritățile spun însă că vor venii cu soluții, și nu ar fi exclus ca adaosul comercial să fie plafonat pentru toate alimentele procesate din România. Specialiștii însă, nu văd cu ochi buni această măsură și susțin că vom asista la o nouă dezechilibrare a pieței.
Seceta, dar și majorarea accizei la carburanți au dus la o explozie a prețurilor de la raft. S-au scumpit inclusiv unele alimente care teoretic au adaos plafonat, cum ar fi pâinea sau carnea.
Plătim pentru un kilogram de carne de porc până la 40 de lei, iar în perioada următoare specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că același kilogram de carne de porc se va scumpi cu până la 20%.
Guvernul se gândește însă, să prelungească măsurile de ajutor pentru persoanele vulnerabile și anul viitor. Practic, românii ar putea să primească voucherele de 250 de lei pentru alimente și mese calde, dar și ajutorul de încălzire și în 2025.
„Scumpe, mămică, scumpe la pensia noastră”, a spus o doamnă.
„Nu am observat, nu s-a plafonat la nimic, toate prețurile au crescut și vor crește și să le mulțumim politicientilor. Doctrina lor a fost doar să se îmbogățească. De buni români ce au fost, românii sunt sclavi, muncesc de dimineața până seara pentru credite, pentru rate și nu le-a păsat de nimic și de nimeni. Am venit de la Paris acum o lună și sunt mai mici prețurile acolo, credeți-mă, și calitatea aici este îndoielnică”, a spus o altă femeie.
Pe de altă parte, guvernanții iau în calcul și extinderea plafonării la toate alimentele procesate în România, chiar dacă conțin ingrediente din țara noastră sau din import. Specialiștii însă, nu privesc cu ochi buni această măsură și spun că asta ar putea pune lacătul pe multe afaceri din România. Asta pentru că există șanse foarte mari să se pună o presiune în plus pe producători. La acest moment unul din două alimente de la raft provine din import.