MENIU

Culisele statului paralel | Tunuri de milioane de euro date cu girul autorităților. Cum dirija Sorin Blejnar controalele ANAF

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar

Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost înființată cu scopul de a combate evaziunea fiscală, în anul 2003. De atunci, la conducerea ANAF s-au succedat preşedinţi cercetaţi penal, arestaţi preventiv, trimişi în judecată şi condamnaţi la închisoare. Miercuri, în emisiunea ”Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu a vorbit despre ilegalitățile comise de Sorin Blejnar. 

În 2019, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată alături de mai mulți foști șefi din ANAF, fiind acuzat că a luat mită 1,2 milioane de euro între anii 2011-2012.

Potrivit DNA, Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea au primit mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea ilegală desfăşurată de firma omului de afaceri.

Sorin Blejnar se află în prezent în penitenciar, după ce a fost condamnat într-un alt dosar, în mai 2019, la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Procurorii DNA Ploiești l-au acuzat că, în 2011, în calitate de șef al Fiscului, a încasat o șpagă de peste 12 milioane de lei de la un om de afaceri pentru atribuirea unor contracte.

În schimbul banilor, Blejnar i-a cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziţii şi investiţii publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de un om de afaceri, să primească acele contracte. În schimb, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Sorin Blejnar şi subalternul său ar fi primit peste 13 milioane de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Și numele firmei Eco Oil Reciclig SRL apare într-o plângere penală, printre societățile protejate de Blejnar. În plus, numele unui asociat, dar și al unui angajat al firmei au apărut într-un raport al Curții de Conturi realizat înca din 2009. Potrivit presei centrale, raportul a arătat că aceștia au făcut parte dintr-o grupare bine organizată, care a înșelat statul cu zeci de milioane de euro. Printre partenerii de afaceri ai celor doi s-ar fi aflat și milionarul Alin Niculae, despre care ”Național” a dezvăluit că a facut o avere de 20 de milioane de euro într-un timp record, vânzand motorina companiilor de stat, prin firma sa, Oscar Downstream. 

Mai multe articole despre:
culisele statului paralel sorin blejnar anaf