CULISELE STATULUI PARALEL. Spațiile comerciale de la Aeroportul Otopeni, închiriate cu dedicație francezilor de la Lagardere. Legăturile cu Florian Coldea
Apar acuzații grave după ce compania franceză Lagardère a câștigat licitația pentru spațiile duty-free de pe aeroportul Otopeni.
Firma a fost singura admisă pentru a participa la licitația organizată de Bursa Română de Mărfuri. Ceilalți doi competitori au fost eliminați în faza depunerii ofertelor tehnice, întrucât calendarul licitației a fost unul extrem de scurt. Într-o singură lună companiile interesate ar fi trebuit să consulte toată documentația procedurii, iar ulterior să întocmească propria ofertă formată din câteva sute de pagini. Potrivit celor de la Newsweek, ar fi existat o înțelegere între CNAB, Bursa Română de Mărfuri și compania Lagardere. Iar suspiciunea e întărită și de faptul că documentația licitației a fost întocmită de un consultant al francezilor de la compania Lagardere.
Opacitatea acestei proceduri e în contradicție cu scandalul care a însoțit ancheta DNA referitoare la prelungirea contractelor pentru spațiile duty free de pe aeroportul Henri Coandă. La începutul acestui an, procurorii au acuzat foști directori ai CNAB și doi oameni de afaceri, Cătălin Lăscuț patronul firmei Millenium Pro Design, și Saadeh Hardan, directorul firmei Dnata Catering, că au făcut presiuni pentru prelungirea ilegală a contractelor de închiriere a spațiilor din aeroport. Schema cuprindea și mite uriașe de peste 22 de milioane de Euro.
În urmă cu câteva luni au apărut și stenograme din acest dosar, realizate de martorul denunțător Hardan Saadeh. În convorbiri, inculpaţii Cătălin Lăscuţ şi Radu Tănăsescu acuză compania Lagardere şi susţin că firma lor nu a mai obținut prelungirea contractelor pentru că a fost blocată de consultantul companiei Lagardere, o firmă a foştilor generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Cocoru, care ar fi „intervenit” la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: Ei, COLDEA …e cu francezii.
CREȚU MARIAN GABRIEL: Vrei să vorbesc eu cu el?
TĂNĂSESCU RADU LAURENŢIU: E prieten cu Cătălin, dar ăla n-are prieteni. Ăla n-are prieteni, știi cum e.
(...)
LĂSCUȚ CĂTĂLIN: …el ne-a băgat strâmbele la Grindeanu, că Grindeanu altfel n-avea nici o treabă cu noi...
HARDAN SAADEH: El nici nu cunoaște pă noi.
LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da’ el fiind din grupare cu Dâncu, cu Grindeanu, cu Codruța, cu aia …gruparea veche…na ..a ascultat dă el…pân’ la urmă Grindeanu a încercat să rezolve ș-așa, ș-așa, nici să ne supere pă noi”.
Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu sunt asociați în firma Millenium cu germanii de la Heinemann, o companie concurentă cu francezii de la Lagardere. Generalul SRI în rezervă, Dumitru Cocoru, administrator și asociat cu Florian Coldea în două firme de consultanță, dar și compania franceză Lagardere, au negat afirmațiile inculpațiilor și spun că nu există niciun contract de consultanță între firmele foștilor generali SRI și Lagardere.
Totuși, au apărut informații potrivit cărora finul lui Florian Coldea, Cristian Gava, ar fi un pion cheie în dosarul de la Otopeni. El ar fi fost omul de legătură cu firma franceză care a obținut închirierea spațiilor comerciale din aeroport.
Despre Gava se spune că ar fi un ofițer acoperit al SIE. În mod oficial, el e jurnalist și analist de politică externă, iar în 2018 a fost și șef de departament pentru politică externă din cadrul Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, pe vremea când aici era șef Alexandru Cumpănașu.