MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Mircea Geoană, omul care s-a culcat președinte de țară și s-a trezit om obișnuit.

Mircea Geoană se îndreaptă tot mai sigur către candidatura la prezidențialele din 2024. Foto Inquam

Marcel Ciolacu speră că, după 20 de ani de ghinioane pentru PSD, în 2024, partidul său va da țării viitorul președinte. Și a găsit și formula câștigătoare, spune el. Candidatul social democrat la alegerile prezidențiale nu va fi șeful partidului, ci un membru care va fi decis în urma unei competitii interne.

La scurt timp după anunț, în spațiul public, au apărut și primele nume ale posibililor candidați agreați de PSD pentru alegerile pentru Cotroceni. Vasile Dâncu, Gabriela Firea, Alexandru Rafila și, surpriză, pierzătorul din 2009, Mircea Geoană.

De altfel, un subiect fierbinte în mijlocul social democraților. Mircea Geoană, care în prezent este secretar general adjunct al NATO, pare că se bazează și pe un algoritm văzut și la case mai mari din Europa. Nu doar pe susținerea șefului PSD.
Kolinda Grabar-Kitarovic, președinta Croației până anul trecut, a ocupat și ea funcția de secretar general adjunct al NATO pentru diplomația publică, din 2011 până în 2014. Așadar, speranțe există. Și pe lângă modelul croat, Geoană mai are de partea lui și experiența în domeniul alegerilor prezidențiale.

Chiar dacă în 2009, Mircea Geoană a eșuat, rămânând în memoria colectivă drept omul care s-a culcat președinte și s-a trezit cetățean obișnuit, mai are timp să se pregătească. Până atunci, românul de la vârful NATO, se antrenează cu ceva… alcool la volan. Evenimentul zilei a publicat imagini cu Mircea Geoană, urcându-se la volan după ce împărțise cu soția Mihaela, dragostea lui, mai multe sticle cu vin.

Mircea Geoană. Unul dintre cele mai sonore nume din politica românească. Fost președinte de partid. Aproape președinte al României. Fost ministru de Externe. Fost ambasador, actualmente secretar general adjunct al NATO. Cu o carieră ireproșabilă, dar cu o conduită nu doar discutabilă, ci și total ilegală. În România, consumul de alcool la volan este interzis. Iar poliția s-a autosesizat în acest caz.

O problemă de „security clearance” 

Despre imaginile cu Geoană băut la volan cei de la național.ro scriu că ar fi fost strict operațiunea SIE. Pentru că, explică autorul articolului, la doar câteva ore după aparția filmului în presă, problema ar fi fost aruncată în curtea NATO, drept ajutor pentru scoaterea social democratului din structura militară. Tot cei de la național susțin că de ceva timp, Geoană ar fi în dizgrația celei mai influente alianțe militare a lumii. NATO a început, se pare, procedura de retragere a avizului „security clearance” pentru secretarul general adjunct Mircea Geoană. Ceea ce înseamnă că urmează să se respecte cutuma conform căreia primul român din NATO ar urma să participe la tot mai puține întâlniri cu adevărat importante la nivel geo-strategic, în care să mai reprezinte Alianța Nord Atlantică. În acest sens, de la Bruxelles, s-ar fi solicitat sprijin pentru accelerarea retragerii fostului președinte PSD de la vârful NATO.