MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL / Legăturiile lui Cioloș cu Serviciile: Cine sunt oamenii care ar putea guverna România

Dacian Cioloș, președinte USRPLUS / Inquam Photos / George Calin

După ce Dan Barna l-a numit pe Dacian Cioloș „un om al sistemului” iar deputatul Emanuel Ungureanu a susținut că „Cioloș a adus foarte mulți oameni din serviciile secrete în PLUS”, au început să apară în presă speculații dacă Dacian Cioloș are sau nu legătură cu anumite servicii. Legătura principală cu serviciile ar fi, potrivit presei, faptul că Cioloș este rudă cu celebra Vulpe de la „Doi și-un sfert”, Virgil Ardelean. Mai mult de atât, tot în presă s-a vehiculat influența pe care serviciile ar fi putut să o aibă asupra unor numiri din Guvernul pe care l-a format Dacian Cioloș în anul 2015.

Printre cei care au făcut parte atunci din cabinetul Cioloș și ar putea reveni este, potrivit unor jurnaliști, europarlamentarul Dragoș Tudorache. Tudorache a fost numit ministru de Interne în Cabinetul Cioloș în 2016, an care a fost și singurul din ultimii 20 în care a stat în România. În rest, acesta a lucrat mai mult din Kosovo și din Bruxelles.

Un alt personaj pe care Cioloș l-ar putea readuce în Guvern at putea fi Dragoș Pîslaru, care ar putea să revină anul acesta în noul cabinet. În cel vechi, acesta ocupa funcția de ministru al Muncii.

Cioloș ar vrea, potrivt capital.ro, să o readucă în cabinetul său pe Cristina Pașca Palmer. Aceasta locuiește în statele unite și este căsătorită cu un membru al Guvernului SUA care, potrivit presei, ar avea numeroase misiuni clasificate în afara țării, inclusiv în cadrul NATO. În 2015, Palmer a fost numită ministrul Mediului.

Potrivit presei, Raluca Prună ar fi luată în calcul de Cioloș pentru a reveni la Justiție. Raluca Prună este printre cei mai controversați miniștri care au fost numiți în vechiul cabinet Cioloș. Potrivit flux24.ro, tatăl ei, „Vasile Prună apare pe celebra listă de securiști din MAE a lui Mircea Răceanu, un fost diplomat român condamnat la moarte de Nicolae Ceaușescu pentru spionaj în favoarea americanilor, în 1987”.

„Prună este un ministru apropiat de servicii, este cât se poate de evident, după anunţul recent referitor la faptul ca SRI devine organ de urmărire penală. Prună nu i-a cerut demisia lui Licu, care are un plagiat în ograda ANI şi conduce relaxat interimatul la Parchetul General şi nici nu s-a distanţat niciodată de şcoala doctorală a SRI. De altfel, ca o simplă observaţie, sursele mele îmi spun că tatăl său, Vasile Prună, a fost diplomat MAE, înainte de 1989, în zona Orientului Mijlociu,” declara jurnalista Sidonia Bogdan în 2016.

Tot în 2016, Traian Băsescu i-a cerut public Ralucăi Prună să spună dacă a fost angajată la SIE. Întrebată în același an de un reporter care a fost relația sa cu SIE aceasta i-a spus celui care il intervieva, potrivit Adevărul, să meargă el a SIE și să întrebe, în mod transparent, ce relație au avut ei cu ea.

Și Alin Mituță, fost secretar de stat și director de cabinet al Lui Cioloș, ar fi propus pentru noul cabinet. Mituța este în prezent europarlamentar PLUS iar din 2009 și până în 2015 a lucrat la Bruxelles.