MENIU

Culisele Statului Paralel: Iohannis, președintele călător: Pe unde s-a plimbat de când este la Cotroceni

Klaus Iohannis la schi, în România (2019)

Pe parcursul celor două mandate ale sale la Cotroceni, Klaus Iohannis s-a făcut remarcat, printre altele, pentru că îi îndemna pe români să practice sporturi costisitoare și pentru că alegea să plece în vacanțe chiar și când țara trecea prin perioade de criză.

De exemplu, la începutul acestui an, Iohannis a reușit să-și rupă câteva zile din programul său încărcat și a plecat să schieze pe pârtia de la Păltiniș. Deranjant pentru opinia publică a fost că președintele țării a simțit că este potrivit să-și ia liber chiar a doua zi după incendiul de la Institutul Matei Balș din Capitală, tragedie care a dus ulterior la moartea a douăzeci de pacienți.

Vacanțele lui Iohannis au început la scurt timp după ce s-a instalat în fotoliul de președinte de la Cotroceni.

Probabil, exact cum se întâmpla și când era întrebat despre alte aspecte ale vieții sale, Iohannis nu-și mai amintea că, doar în anul 2015 a avut mai multe concedii, atât în țară cât și în alte locații, mult mai exotice.

În primăvara anului 2015, Iohannis a plecat alături de soția sa, Carmen, într-o vacanță în insulele Madeira din Portugalia. Locația ar fi fost dezvăluită într-un ziar local portughez, asta după ce Administrația Prezidențială a precizat la acea vreme doar că Iohannis se află în concediu, fără a dezvălui însă și unde s-a dus.

După câteva luni, Administrația Prezidențială anunța că președintele urma să-și petreacă următoarele săptămâni atât în vila de protocol de la Neptun cât și la Sibiu. Cotroceniul mai declara atunci că, dacă ar fi fost nevoie, acesta a fi putut să se întoarcă în orice moment la lucru.

Și sfârșitul anului l-a găsit pe Iohannis plecat în vacanță în străinătate. Potrivit presei, Iohannis nu și-a uitat obiceiul pe care îl avea încă de când era edil al Sibiului și a plecat să petreacă sărbătorile de iarnă într-o stațiune exclusivistă din însoritul Palm Beach din Florida.

Și în 2016 Iohannis a plecat în vacanță în afara țării. Atunci, deși a anunțat că urma să-și viziteze părinții, în Germania, Iohannis a fost surprins pe un aeroport din Palma de Mallorca. Tatăl președintelui nu a dorit la acea vreme să confirme dacă fiul său l-a vizitat într-adevăr în Germania.

Probabil președintele uitase că în urmă cu un an a vizitat, împreună cu soția sa, Pompeiul.

Nici vacanța lui Iohannis de cinci stele din Tenerife de la începutul anului 2018 nu a trecut neobservată, mai ales în contextul în care situația era instabilă fiindcă România avea un Guvern abia format.

Chiar în anul în care Iohannis se considera salvatorul României, ocupație care nu i-ar mai fi permis să plece în vacanțe, a reușit totuși să ajungă pe litoral. Dar nu și-a neglijat nici pasiunea pentru sporturile de iarnă. Atunci a rămas însă în țară și a preferat să schieze în Munții Șureanu și pe pârtiile de lângă stațiunea gorjeană Rânca.