MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Iohannis, păcălit de pandemie

Pandemie decimează România. Foto/Profimedia

Klaus Iohannis era extrem de optimist, în urmă cu nici trei luni. Pandemia fusese învinsă, iar acest lucru trebuia sărbătorit, mai ales că asigurarea venea direct de la Cotroceni. 

După luni de restricții dure, în mai puțin de trei săptămâni totul s-a relaxat în România. Nu cu măsură, ci cu toptanul. Au fost festivaluri cu peste 80 de mii de participanți, unde masca sanitară a fost rară la vedere. Politicieni de top, în frunte cu fostul prim ministru Florin Cîțu, au girat aceste evenimente prin prezența lor.

Cei care nu au crezut în această relaxare au fost medicii.

”După Untold, vă așteptăm”, a fost mesajul scurt al medicului Teodora Iacob din Cluj.

Avem 2/3 din nația asta care nu vrea să priceapă nimic. Clasicul Gică contra, dar surpriză: de data asta, contra este împotriva propriei vieți și sănătăți,scria și Simin Florescu, medic infecționist la Spitalului “Victor Babeș” din București.

Din păcate, au avut dreptate. România numără aproape 20 de de mii de infectări și sute de morți ZILNIC. Spitalele sunt pline, iar unii pacienți au murit înainte să fie internați.

Vaccinarea, cea despre care Klaus Iohannis spunea că a fost un succes, ne plasează în coada clasamentului Uniunii Europeană. Nici 30 sută din populație nu este imunizată, iar 90 la sută dintre cei care au murit erau nevaccinați.

Așa a ajuns România să aibă într-o singură zi decese cât toate statele din Uniunea Europeană la un loc.

România a ajuns în situația de a cere sprijin internațional. Echipamente, medicamente, concentratoare de oxigen, inclusiv medici străini au ajuns în țara noastră.

Cum a ajuns România să numere morți, în timp ce populația din alte state a revenit la o viață aproape normală?

În primul rând, autoritățile nu au reușit să inspire încredere. Cetățeni refractari la vaccinare au fost în toate statele, dar oficialii au reușit să îi convingă să se imunizeze.

În Marea Britanie, opt din zece persoane sunt imunizate anti-COVID. Autoritățile britanice au știut să ajungă la cetățean, iar specialiștii au știut cum să contracareze dezinformările. Campania "Reporting Misinformation" nu numai că a încurajat oamenii să verifice informațiile, dar i-a învățat cum să raporteze dezinformarea care era făcută prin platformele de socializare.

Franța, de exemplu, a realizat unul dintre cele mai reușite clipuri care a inspirat campanii din multe alte țări. Nu însă și pe ai noștri, care s-au limitat la clipuri anoste în care tot ei, politicienii, au fost în prim plan.

În Portugalia, campania de vaccinare este coordonată, la fel ca și în România, de un militar. Marea diferență este că Portugalia este țara cu cea mai mare rată de imunizare din Europa, iar viceamiralul Henrique Gouveia e Melo se bucură de mare apreciere în rândul portughezilor

Într-o discuție online, viceamiralul i-a dezvăluit lui Valeriu Gheorghiță secretul succesului.

”Scopul campaniei din Portugalia a fost de a schimba mentalitatea populaţiei faţă de vaccinare, reuşind să scadă procentul de persoane care refuzau vaccinarea, de la 40%, la doar 2%. Mesajul meu pentru populaţie a fost foarte simplu. Toţi oamenii vor fi vaccinaţi până la urmă, unii de virusul periculos, impredictibil şi cu efecte devastatoare, iar alţii de vaccinul sigur, predictibil şi eficient. La noi, dezinformarea a fost combătută mediatic de întreaga comunitate medicală şi portughezii au înţeles că nu trebuie să susţină, să promoveze şi să încurajeze mesaje împotriva sănătăţii”, i-a spus Gouveia e Melo lui Valeriu Gheorghiță.

Israelul este țara care a uluit o lume întreagă. A condus în topul țărilor vaccinate, apoi s-a lovit de o creștere accelerată a numărului de cazuri COVID după ce restricțiile au fost relaxate prea rapid. Israel a dovedit pentru a doua oară că se poate. În mai puțin de două luni, a imunizat peste patru milioane de oameni, aproape jumătate din populaţia ţării.