Culisele statului paralel | Cum a fost condus PNL de Alina Gorghiu doi ani, până la rezultatele catastrofale de la alegerile din 2016
Alina Gorghiu este una dintre vocile puternice din Partidul Național Liberal. După modelul Elenei Udrea, și Gorghiu a fost susținută de un președinte. Sprijinul lui Iohannis i-a adus și funcția de șef al partidului. În momentul în care a ajuns în fruntea PNL-ului, Gorghiu vorbea despre reforme atât în interiorul partidului, cât și la nivelul instituțiilor fundamentale ale statului. A demisionat însă după doi ani, în urma eșecului PNL la alegerile parlamentare din 2016.
„O să ne deschidem ca partid, o să acceptăm orice resursă de valoare și să știți că, chiar dacă s-a discutat despre cât de greu va fi din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al resurselor umane, din punct de vedere sentimental chiar, în anumite zone, să reorganizăm PNL, declara Alina Gorghiu, în decembrie 2014, după alegerea sa în fruntea PNL, potrivit B1.
Alegerile parlamentare din anul 2016 i-au dat însă mari bătăi de cap. Chiar dacă Alina Gorghiu spunea în momentul în care a depus listele cu candidați că este „cu gândul la victorie”, rezultatele finale au contrazis-o. Liberalii au câștigat atunci doar 69 de mandate de deputat și 30 de senator.
CE SPUNEA CTP DESPRE EȘECUL ALINEI GORGHIU
„Principalul artizan al victoriei zdrobitoare a PSD și ALDE este PNL-ul condus de doamna Gorghiu în această campanie. Dacă ne gândim și aici puțin, nu este o surpriză, având în vedere tot ce a făcut în ultimul an acest partid și cam tot ce a făcut de la marea fuziune, de când PNL-ul s-a unit cu PDL-ul. Nu a făcut decât să scadă, să se diminueze progresiv, în urma acelei mari uniri”, afirma gazetarul Cristian Tudor Popescu, în decembrie 2016, potrivit Digi24.
Cu câteva luni în urmă, Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a obținut doar 11% din voturi. Gorghiu părea însă încrezătoare. Anunța că, în cazul în care rezultatele parlamentarelor vor fi sub așteptările partidului, își va da demisia din funcție. Klaus Iohannis nu vedea chiar așa lucrurile, spunea că nu este obligată să demisioneze chiar dacă alegerile s-ar solda cu un eșec.
ALINA GORGHIU, DESPRE POSIBILELE DEMISII DIN PNL
Nimeni din PNL nu fuge de demisie şi nu-şi pune problema să nu-şi asume răspunderea. Suntem însă într-un moment în care trebuie să discutăm de rezultate. Performanţa în politică se măsoară în voturi şi în procente. În PNL, conducerea fixează target pe fiecare judeţ”, declara Alina Gorghiu în decembrie 2016, potrivit B1.
Gorghiu susținea că, odată cu ea, vor trebui să plece și șefii filialelor locale. Deloc surprinzător, liderii din teritoriu nu erau de acord. Mulți dintre șefii filialelor județene s-au plâns de faptul că pe listele lor se regăseau oameni noi, veniți din afara partidului sau care nu-și mai găseau locul la București. Liderii locali blamau conducerea pentru eșecul înregistrat la nivelul partidului. Alegerile au trecut, rezultatele au fost catastrofale, așa că Gorghiu a fost nevoită să facă ce a zis și să renunțe la conducerea Partidului Național Liberal.
„Am avut încă de ieri discuții constante cu colegii, cu liderii din teritoriu, cu conducerea centrală și i-am informat că pentru mine nu există alt gest decât cel al depunerii mandatului. A fost o onoare pentru mine să fiu președintele Partidului Național Liberal timp de doi ani de zile”, declara Alina Gorghiu în 12 decembrie 2016 când a demisionat din PNL, potrivit TVR1.
Voci din interiorul partidului susțineau atunci că, odată cu Gorghiu, ar trebui să plece întreaga conducere a Partidului Național Liberal.