MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL / Clanul Vîlceanu, stăpânii Gorjului - ANORIM, baza afacerilor familiei ministrului Finanțelor

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor / Inquam Photos / Ilona Andrei

Ca să înțelegem prezentul familiei Vîlceanu, trebuie să ne uităm în trecut. Pentru că Dan Vîlceanu și părinții săi au un trecut extrem de interesant.În 2009, Eugen Vîlceanu, tatăl ministrului de finanțe, era vicepreşedintele social-democrat. După 15 ani de politică la PSD, seniorul își dădea demisia din partid pentru a face pasul cel mare spre barca portocalie a PDL.

“Nu a fost simplu impuls. Exista o lipsă totală de comunicare, nu mai este echipa care să lucreze. Între vârf şi linia a doua s-a rupt comunicarea. Tot am sperat că lucrurile se vor remedia. Nu am cerut niciun fel de ajutor.
M-a deranjat atitudinea PSD-ului în general. Ceilalţi colegi ai mei nemulţumiţi nu pot pleca pentru că au serviciul legat de partid. (…) Sunt lucruri care s-au adunat în timp. Şi dacă deciziile s-au luat aşa cum s-au luat, de ce să mai stau? ”, spunea EUGEN VÎLCEANU, tatăl ministrului de Finanțe.

Fără să stea prea mult pe gânduri, atunci și Vîlceanu fiul decidea să plece din PSD, trântind ușa în urma sa. Chiar dacă tânărul politician reuşise să-şi depăşească pe linie politică alţi colegi de organizaţie, ajungând membru în Biroul Executiv la seniori. Dan Vîlceanu era totodată şi preşedintele organizaţiei de tineret a filialei gorjene. Atunci, foștii colegi din PSD spuneau că juniorul și seniorul Vîlceanu ar fi decis să plece din partid din cauza afacerilor personale pe care le puseseră tot timpul pe primul plan.

“Domnul Vîlceanu are lucrări în minerit. Cu siguranţă s-au făcut presiuni politice din partea PD-L-ului. Am înţeles că vor să-i ia lucrările din Mehedinţi”, spunea ION CĂLINOIU, fost vicepreședinte executiv PSD Gorj.

Seniorul Vîlceanu fusese înainte propulsat ca subprefect de Gorj de către social-democraţi. La alegerile parlamentare din toamna lui 2008 candida și pentru un scaun de deputat din partea Gorjului. Acesta era cunoscut de atunci ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţ, dar și ca un candidat controversat.

Din pandurul.ro aflăm că pe vremea când era subprefect de Gorj, Eugen Vîlceanu a fost anchetat de DNA. Procurorii anticorupție verificau activitatea seniorului în afacerea AMORIM, societate de reparații utilaje miniere la care Vîlceanu fusese director economic. Compania ar fi cumpărat utilaje funcționale la preț de fier vechi, prejudiciind statul cu 10 miliarde de lei.

Dan Morega susține că atunci când a plecat de la AMORIM, Vîlceanu ar fi luat cu el toate utilajele societății și o parte din ele le-ar fi dus la TREFO, firma familiei Vîlceanu, iar celelalte ar fi fost reparate, apoi vândute.

“ Eugen Vîlceanu, înainte de a vinde aceste aparate la preț de fier vechi, a reparat totul, toate utilajele, a cumpărat piese. Vă dau exemplu presa de vulcanizare. Tot el a cumpărat înainte toată aparatura electrică, rezistențele electrice, a reparat capital autocamioanele și macaralele și a vândut totul, la preț de fier vechi, unei firme din Vîlcea, căreia i-a vândut, anterior, 3-4 apartamente din blocul AMORIM-ului. Era o șmecherie, o hoție între firma AMCIM și TREFO, prima vânzând aceste aparate la firma lui Eugen Vîlceanu, tot la preț de fier vechi. Acest Vîlceanu a distrus obiectul AMORIM-ul, unde a mâncat o pâine zeci de ani și unde nu a putut să miște cât am fost președintele FPS, dar firma a trecut de SIF Oltenia, care m-a desemnat președinte de CA”, afirma Dan Morega. 

Dan Morega este, de altfel, și cel care a făcut plângerea penală, la acel moment, împotriva lui Eugen Vîlceanu, dar dosarul a fost clasat. Eugen Vâlceanu s-a retras ulterior din politică și afaceri, lăsându-i pe fiul său și soția să se ocupe de firmele pe care le-a creat. Devenit între timp lider PDL Gorj, juniorul Vîlceanu s-a descurcat și el cum a putut. Firma familiei sale a reușit să pună mâna pe mai bine de 20 de contracte directe cu CE Oltenia, prin care a încasat milioane de euro. Amintim aici și problemele penale pe care le are mama ministrului de finanțe.

Jurnaliștii de la psnews.ro dezvăluiau că firma familiei Vîlceanu, Trefo SRL, ar fi fost ”călcată de ANAF, iar în urma controlului s-ar fi descoperit că firma familiei lui Dan Vîlceanu ar fi făcut achiziții care nu ar fi fost reale, operațiuni prin care ar fi ”dedus nelegal cheltuieli de peste 1 milion de lei și TVA în sumă totală de 258.500 lei.

Dan Vâlceanu are în proprietate, singur sau cu soția sa, cinci terenuri, dintre care două sunt în intravilanul orașului Timișoara, iar alte două în intravilanul comunei Runcu, din județul Gorj, unde are domiciliul. Are și o casă de vacanță de 208 metri pătrați, iar la Timișoara are o hală de producție de aproape 2 mii de metri pătrați, în timp ce la Runcu deține două case de 250 metri pătrați și, respectiv, 556 metri pătrați. 

Mai multe articole despre:
dan vilceanu finante culisele statului paralel