MENIU

CULISELE PUTERII | Miron Mitrea, despre ordonanța austerității: „Lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se iau măsuri acum”

Miron Mitrea

Miron Mitrea, invitat permanent în emisiunea Culisele Puterii, la Realitatea PLUS, a vorbit despre ordonanța prin care se vor reduce semnificativ cheltuielile de la bugetul de stat. Înghețarea salariilor bugetarilor și blocarea angajărilor la stat sunt printre măsurile discutate în coaliție. 

„Ceea ce mi se pare mie interesant în perioada asta politică în România, foarte mută lumea vorbește despre niște măsuri, dar dacă te uiți nu iderii, nu Ciucă, nici Ciolacu nu spun foarte multe, în general oamenii din partide au tot felul de puncte de vedere. Nu este scandal. Este o diferență majoră în modul în care ei privesc impozitarea, PNL este împotriva cotei unice. Astăzi avem un punct de vedere al Băncii Mondiale. Disputa va exista pe acest tip de impozitare.

Problema nu este ce se întâmplă astăzi. Această gaură se știa. Problema de fond este că așa cum arată cheltuielile și cum vin toate chetuielile României în următorii ani este o problemă mare. Lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se iau măsuri acum”.

Întrebat dacă e posibil să ajungem la majorări de taxe, consultantul politic a spus: „Nu cred că au tupeu să-o facă și îmi pare rău de lucrul ăsta.

Este importantă decizia cu scăderea instituțiilor de stat. Este jale. Se poate face economie acolo. Un funcționar care este angajat și nu are nimic de făcut, că sunt mulți așa, are birou, cu toate utilitățile, cafea și așa mai departe”.

Referitor la negocierea procentului pentru pensii din PNRR, Miron Mitrea a spus: „La nivelul ăsta foarte rar se întâmplă să depună o cerere care este negativă. Guvernul și Budăi au găsit o ușă deschisă, dar va exista o monitorizare. Problema e ca procentul cu fondul de pensii să fie rezonabil și sustenabil pe termen lung. Și nimeni nu se uită la pensiile mici, se uită la pensiile mari”.

 

Mai multe articole despre:
miron mitrea culisele puterii