MENIU

CULISELE amenzii uriaşe date de CNA pentru Realitatea TV

REALITATEA TV, prima televiziune de ştiri din România, împlineşte 15 ANI

Realitatea TV a primit o amendă-record de la CNA, iar o serie de voci importante din media din România au criticat măsură, asemănând-o cu o "campanie de intimidare". 

Directorul editorial al Realitatea TV, Edward Pastia, a fost prezent la prima şedinţă a CNA în care s-a discutat plângerea făcută postului TV, relatând cum s-au petrecut lucrurile şi cum s-a ajuns ca, în altă şedinţă, să fie dată această amendă-record. 

"Cred că e foarte important ca lumea să înţeleagă ce s-a întâmplat. Am fost audiat 40 de minute si am avut impresia tot timpul că eram în faţa Inchiziţiei. Era Torquemada în loc de Radu Călin Cristea sau Ignaţiu de Loyola în loc de Radu Herjeu....

Nu au început să ruleze bine emisiunile Realitatea TV aflate în discuţie, că am auzit imediat comentarii din sală, şi la noi, şi la B1 TV. Au pus întrebări despre orice, ne-au reproşat că facem recurs la istorie şi că nu îşi are locul. Nu ştiu dacă, în aceeaşi logică greşită, nu ar trebui interzise emisiunile despre Holocaust, pentru că ar putea deranja minoritatea germană.

Relaţia româno-maghiară nu e simplă: dacă spun de centenar, cum am putea reacţiona?

Ni se îngrădeşte locul la libera explrimare. Pot întreba cine e Radu Herjeu sau oricine de acolo? (...) Ce legătură a avut insolvenţa cu acest lucru?

Politicienii maghiari nu ne răspund...ce putem face, să interzicem orice dezbatere dacă nu sunt aceştia prezenţi? Ne-au întrebat de ce am transformat totul într-o dezbatere critică....Am cerut un manual "Cum să ne comportăm faţă de minorităţi".

Am zis de Inchiziţie pentru că nu i-au interesat legile, faptul că Rareş Bogdan a făcut multe referiri la prietenii secui şi maghiari din România, precizând că singurele probleme sunt cu politicienii maghiari.

Au sărit ceilalţi "unguri" din sală, Radu Călin Cristea şi a cerut 100.000 şi adevăratul reprezentant al maghiarilor a spus, evident, că îi convine.

Să invoci că nu ne-am plătit amenzile când am arătat chiar şi la TV chitanţele? Am plătit tot!", a precizat Pastia, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. 

Cozmin Gușă: "PSD a făcut concesii pentru maghiari la nivel de CNA"

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că PSD a acordat UDMR-ului concesii la nivelul Consiliului Național al Audiovizualului, pentru ca televiziunile care sancționează derapajele maghiarilor să plătească scump. Astfel se explică amenda uriașă - în valoare de 85.000 de lei - primită de Realitatea TV pentru comentariile la adresa minorității maghiare din România.

"PSD a acordat concesii la nivel de CNA pentru maghiari. Să nu ne imaginăm că Radu Herjeu a făcut aceste declaraţii împotriva spiritului liber de la Realitatea TV de capul lui. Liviu Dragnea a spus "Nu pot sa va dau statut, dar pot să rezolv la CNA o amendă atât de mare". Sigur că nu falimentăm de la 20 de mii de euro. Dar aceste amenzi se cumulează, pot să vină în cascadă şi la un moment dat se poate pune problema licenţei. Asta e obsesia lor. Realitatea TV nu a abordat subiecte sovine", a declarat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică din cadrul emisiunii "Realitatea Românească", moderată de Octavian Hoandră.

Alexandru Cumpănaşu: "Am senzaţia că trăim în Coreea de Nord"

Realizatorul "Ambasador România", Alexandru Cumpănaşu, a taxat în termeni foarte duri decizia CNA de a amenda Realitatea TV. Într-o intervenţie telefonică în emisiunea prezentată de Eli Roman, Cumpănaşu a făcut analogii cu dictatura din Coreea de Nord.

"Din punctul meu de vedere, am senzaţia că trăim în Coreea de Nord. Este un punct de vedere exprimat de Radu Herjeu, un membru al CNA. Sunt siderat, îmi este greu să mă concentrez. Coreea de Nord este mic copil pe lângă noi. Nu mă voi opri niciodată din a-mi apăra ţara, istoria. Cum poate cineva să spună că noi îndemnăm la ură etnică? Când Kelemen Hunor îndeamnă să nu sărbătorim Ziua Unirii... În afară de apartenenţa politică, toţi sunt români. În ce fel pot să vadă instigare la ură? Vor să angajăm translatori în toate primăriile din România?

E halucinant, telespectatorii sunt cei care trag concluzia şi judecăţile. Prin decizia luată de cei care au votat, se autodesfiinţează. În cazul lui Rareş Bogdan sau al emisiunilor de la Realitatea se găsesc nişte binevoitori care propun nişte amenzi...

Bodega de care vorbeşte Radu Herjeu e probabil la dânsul acasă. Dacă lăsăm istoria deoparte şi ne dispare populaţia de acolo, dacă nu mai avem reprezentanţi în consiliile locale, dacă suni la CJ Covasna intră robotul în limba maghiară... Niciodată nu voi accepta ca un individ de acest gen să-mi jignească poporul, familia...", a spus Alexandru Cumpănaşu.

Liviu Avram: "Opinia trebuie să fie liberă chiar dacă este contondentă. Așa se trăiește într-o țară democratică"

”De mai mult timp majoritate din CNA dovedește că are o lipsă totală de echilibru când judecă diverse posturi. Mi se pare o pedeapsă pur politică, pentru faptul că Rareș Bogdan a reușit să împiedice un târg politic absolut mizerabil între UDMR și PSD.

Membrii CNA ar trebui puțin alfabetizați în chestiunea protecției pe care CEDO o acordă presei.În chestiuni publice, politice, nu personale, presa are dreptul să fie oricât de aspră dorește. Este o speță faimoasă în jurisprudența CEDO în care un jurnalist austriac l-a numit ”idiot” pe cancelar. CEDO a afirmat că jurnalistul avea dreptul să îl numească așa, deoarece cancelarul însuși făcuse o declarație scandaloasă și provocatoare.

Cam așa se judecă la CEDO. Opinia trebuie să fie liberă chiar dacă este contondentă. Așa se trăiește într-o țară democratică. Cum să dai amendă pentru că s-au discutat chestiunii politice, care sunt publice?!”, a precizat Liviu Avram, la Realitatea TV.