MENIU

Cu ce a fost răsplătită performanţa unui elev genial din Moreni, pentru medalia de aur la Fizică

Se poate face performanţă şi în controversatul sistem de învăţământ românesc. Un elev de 15 ani din Moreni a reuşit să se califice într-un singur an la fazele naţionale a patru olimpiade. Materiile nu sunt pe gustul multor copii: matematică, fizică, informatică şi astrofizică. Chiar dacă a obţinut o medalie de aur, recompensa lui a fost de doar 50 de lei.

Ionuţ Savu este vedeta liceului "Ion Luca Caragiale" din municipiul dâmboviţean Moreni. Acolo este elev în clasa a noua, la profilul matematică-informatică. El s-a calificat în acest an la patru olimpiade naţionale şi a venit cu medalia de aur de la cea de fizică.

În clasa a şaptea Ionuţ a ocupat primul loc la olimpiada de fizică. Acum a reuşit să meargă la faza naţională la patru olimpiade. Ar fi participat la toate, însă nu s-a putut.

"În două săptămâni sunt toate olimpiadele şi m-am dus la fizică şi la matematică. La fizică am luat locul şase, medalia de aur şi menţiune", povesteşte el.

Dascălul de fizică, cel care îl pregăteşte pe Ionuţ, vorbeşte cu mândrie despre elevul său.

Povestea are şi o parte tristă. Statul se implică mult prea puţin în susţinerea elevilor sclipitori.

Directorul adjunct al Liceul "I.L. Caragiale" Moreni spune: "De la Timişoara la Târgu Mureş, unde a susţinut olimpiada de matematică, a fost transportat de către profesorul lui de matematică. Beneficiile materiale sunt extrem de mici, ruşinos de mici".

Olimpicul Ionuţ Savu spune: "Am primit o pereche de boxe, un acumulator extern şi 50 de lei".

Ionuţ provine dintr-o familie modestă. Mama lui este asistent medical, tatăl lucrează în uzină, iar sora lui este studentă a Facultăţii de Matematică din Bucureşti.

Mai multe articole despre:
fizică ionuţ savu medalia de aur la fizică