Cu câți km/h poți depăși limita de viteză fără să fii amendat. Puțini șoferi știu acest lucru
Depășirea vitezei legale nu presupune în mod automat amendarea conducătorului auto, însă puțini șoferi români știu care este marja în care trebuie să se încadreze pentru a scăpa nepedepsiți.
Dacă șoferii depășesc limita de viteză cu cel mult 5 km/h, nu se vor alege cu o amendă, potrivit Codului Rutier 2024. Puțini șoferi sunt la curent cu această modificare, mulți având încă impresia că marja de depșire este de 10 km/h, așa cum se preciza în vechiul Cod Rutier.
Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 3.300 de lei.
Această marjă de eroare este stipulată în Codul Rutier și ia în considerare abaterile radarelor.
Pentru cinemometrele staționare, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 3% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 4% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h
În urmă cu ceva timp, șoferii puteau depăși limita de viteză cu până la 10 km/h fără a fi sancționați. Acum, această limită a fost redusă la jumătate, astfel că viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. De exemplu, pe un drum unde limita de viteză este de 80 km/h, șoferii nu au voie să circule cu mai mult de 85 km/h.