MENIU

Cu cât cresc PENSIILE după indexarea din ianuarie. Ultimele calculele exclusive, la Realitatea PLUS

Cu cât cresc PENSIILE după indexarea din ianuarie. Ultimele calculele exclusive, la Realitatea PLUS

Avem calculele care arată cu cât cresc pensiile după indexarea din ianuarie. Ultimul procent avansat de șeful Casei de Pensii este de 12%. Datele Ministerului Muncii arată însă că sunt 200 de mii de români care vor rămâne cu pensiile înghețate. Între timp, simulările arată că românii cu venituri mici vor rămâne cu pensii mici chiar și după indexare. 

În funcție de pensia pe care o au în aceste momente, pensionrii vor câștiga mai mult sau mai puțin pentru că această indexare cu rata inflației la care se adaugă jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie se  aplică la pensia recalculată. 

Concret, indexarea se va face la acel punct de referință, la VPR. Ulterior, după ce VPR este actualizat se înmulțește cu numărul total de puncte obținut după recalculare. 

Economiștii spun că cei care au în continuare venituri mici după recalculare, vor avea o creștere mai mică decât cei care au pensii mai mari. 

Avem câteva exemple cu acest procent avansat de șeful Casei de Pensii. O pensie în plată de 2.162 de lei, după indexarea cu acest procent ar putea ajunge la 2.400 de lei. 

Avem și un exemplu al unei pensii care a scăzut pe hârtie după recalculare, însă pensionarul a rămas cu pensia în plată. Observăm că după această indexare pensia va depăși cuantumul aflat în plată, astfel încât pensionarul va câștiga bani în plus. Mai exact, acesta va ajunge de la 3.285 de lei (după recalculare 3.125 de lei) 3.500 de lei.

Sunt, însă, 200.000 de oameni care vor rămâne cu pensiile înghețate în ianuarie.

În februarie va fi finalizată mica recalculare, etapă ce va aduce și ea o serie de majorări pentru o parte dintre români