CSM, sesizat de DNA după ce Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook documente din dosarul ei
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după ce primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a postat pe Facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
"Pe adresa preşedintelui CSM a venit ieri (luni, n.r) o sesizare din partea DNA privind postarea mai multor documente din cadrul dosarului Olguţei Vasilescu pe pagina personală de Facebook. Sesizarea este în lucru, urmând ca în cel mai scurt timp să se ia măsurile legale", a declarat, pentru News.ro, Cristina Liţă, purtător de cuvânt al CSM.
Potrivit unor surse judiciare, DNA a făcut o sesizare şi în 25 iulie, ca urmare a declaraţiilor Olguţei Vasilescu după trimiterea sa în judecată, respectiv că procurorii ar fi avut o conduită neadecvată şi nelegală.
PROMOTIE LA eMAG! OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!
La sesizarea iniţială, din 25 iulie, transmisă la CSM, DNA a adăugat luni şi materialele publicate de primarul Craiovei pe pagina personală de Facebook, care ar putea reprezenta presiuni la adresa martorului denunţător. Surse judiciare au explicat pentru News.ro că DNA a solicitat CSM să verifice în ce măsură este afectată independenţa sistemului judiciar, ca urmare a acţiunilor Liei Olguţa Vasilescu.
Pe 30 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar.
"Mai jos aveţi una dintre stenogramele din înregistrarea video efectuată de denunţătorul Petre Becheru şi care vrea să demonstreze că am angrenat în «activitatea infracţională», aceea de văruire a faţadelor, funcţionarii primăriei. Textul e mai amplu, deoarece discuţia a durat două ore. Am pus doar partea de final, care demonstrează că I. L. Caragiale n-a trăit în epoca cea mai fastă pentru comedie. Aici funcţionarii încearcă să ii arate bunăvoinţa de a se întâmpla ceva frumos şi în oraşul nostru. Becheru spune că vrea contract. I se spune da. Că vrea garanţie a lucrării. I spune că se dă, de mai multe ori i se spune că i se dă, dar el tot intervine şi cere repetat. Dacă vede că legal nu e nicio problemă, cere să i se văruiască şi scara pe interior, să i se schimbe uşa, să i se pună camere de luat vederi şi să se văruiască şi pentru spaţiile comerciale de la parterul blocurilor. Totul, în încercarea disperată de a nu se mai face nimic şi de a obţine probe pentru denunţ. P.S. Observaţi şi cum se poate «proba» o infracţiune de spălare a banilor. La un moment dat, nervos după discuţii de două ore în care nu se ajungea la niciun rezultat şi apăruseră acuzaţii cu DNA şi infracţiunea de spălare de bani, constructorul spune că banii lui şi-i spală el. La nervi, sub formă de glumă. Nu mai faceţi glume! Unii le iau ca atare şi te trimit în judecată... Halucinant!", a fost mesajul Liei Olguţa Vasilescu pe Facebook, alăturat stenogramelor.
Discuţia la care se referă primarul Craiovei a fost purtată la 4 aprilie 2014 între denunţătorul Petru Becheru şi directorul Recon, Marian Petcu.
"Becheru Petru (BP): Păi ce credeţi că se întâmplă în momentul în care noi ne vom ridica de la masă şi contractul, să zicem, că nu e semnat? Vă spun eu!
Petcu Marian (PM): Ce? Ia spuneţi-mi!
BP: Tot serviciul de control la asociaţii va fi la mine la uşă de dimineaţa până seara.
PM: Da, să vă întrebe: bă, de ce nu ai vrut să nu facem şi noi ... să zugrăvim şi noi faţada?
BP: Deci înţelegeţi că pentru mine abia atuncea începe bătaia de cap?
PM: Când o faceţi sau când nu o faceţi?
BP: Nu, dacă nu o facem lucrarea.
PM: Hai să o facem, ce dracu stăm aici...
BP: Asta spun şi eu, hai să o facem, să fie bine. Dar, ce naibii, vă învăţ eu să învârtiţi bani aici, ca să fiu explicit? Vă învăţ eu să învârtiţi? Aici se învârt nişte bani.
PM: Adică spui că noi învârtim bani aicea?
BP: Păi sunt nişte bani de la sponsori care ajung la dvs.
PM: Lasă că-i spăl! Banii mei mi-i spăl eu la firmă la mine! Nu-ţi fă griji dumneata. Ştiu să-i cheltuiesc, dau prime la muncitori şi acuma, mai am o problemă, să nu vă supăraţi că trebuie să plec. Azi se împlinesc 20 de ani de când este firma şi pentru muncitorii şi inginerii care de la 10 în sus am nişte flori, trebuie să mă duc să le dau. Pleacă ăştia acasă", scrie într-un fragment din stenogramele publicate de Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.
Pe 31 iulie, primarul Craiovei a mai publicat o serie de stenograme din dosar. Mai precis, un proces-verbal din 7 martie 2016, care redă înregistrarea conţinutului convorbirii ambientale din 2 aprilie 2014, purtată între denunţătorul Petru Ioan Becheru, Nicolae Teodor şi Gabriel Pişlea (inspector Serviciul Control Asociaţii de Proprietari).
"Teodor Nicolae (TN): Păi da eu (neinteligibil) trebuie autorizaţie.
Becheru Petru Ioan (BP): Păi da, trebuie autorizaţie aicea, nu a fost autorizaţie, trebuie făcută şi faţada.
TN: Nu mă interesează ce faci. Deci nu mă întrebaţi pe mine cine are autorizaţie, nu eu stabilesc. Că nu ştiu ce, că îmi place material deschis... de zilele Shakespeare, la prostiile ei (ale primarului, n.r.) din cap.
BP: Dar nu vor să facă şi faţada.
TN: Eu i-am spus să facă prefectura şi n-au bani. Mi-a spus chiar Olguţa că nu bani. Că nu le face", se arată în stenogramele postate de Lia Olguţa Vasilescu.
Primarul Craiovei a declarat, pe 19 iulie, la Antena 3, că procurorul DNA care a instrumentat dosarul împotriva ei i-a cerut să facă un denunţ penal împotriva fostului primar din Sibiu, Klaus Iohannis. În replică, Administraţia Prezidenţială a afirmat că povestea lui Vasilescu este neverosimilă, în condiţiile în care ea îl cunoaşte pe Iohannis ”doar din fotografii”.
Lia Olguţa Vasilescu a declarat că cererea de a face un denunţ împotriva fostului primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a survenit atunci când a fost chemată la DNA pentru a fi anunţată că i se va pune sechestru pe avere. ”Mi s-a cerut să fac denunţuri împotriva altor primari ca să poată începe un nou dosar. Am refuzat categoric, nu mă interesează astfel de lucruri (...) E clar că nu aveam ce să caut într-un denunţ împotriva lui Iohannis”, a declarat primarul Craiovei.
Vasilescu a apreciat că invitaţia făcută de procurori a fost determinată de declaraţii anterioare ale sale potrivit cărora faptele pentru care este acuzată de către DNA au fost făcute şi de către alţi primari, precum cei din Sibiu, Timişoara sau Cluj. ”Procurorul m-a întrebat dacă vreau să fac vreun denunţ împotriva celorlalţi primari sau chiar împotriva preşedintelui Iohannis”, a afirmat Olguţa Vasilescu.
Ea a precizat că atât faptele sale, cât şi cele ale primarilor de care a vorbit nu aveau elemente de ilegalitate. ”Mie mi se pare că acest dosar urmăreşte altceva”, a încheiat Vasilescu.
Administraţia Prezidenţială consideră relatarea primăriţei din Craiova ca neverosimilă. ”Povestea doamnei Lia Olguţa Vasilescu este neverosimilă. Nu îl cunoaşte personal pe preşedintele României, l-a văzut doar în fotografii. Doamna Vasilescu nu poate să vehiculeze astfel de poveşti”, se arată într-un răspuns dat de Preşedinţie.
Lia Olguţa Vasilescu susţine că replica Administraţiei Prezidenţiale este rezultatul unei neînţelegeri a declaraţiei sale. ”Mi se pare că eu vorbesc de mere, iar dumnealui de pere. Eu nu am spus că îl cunosc pe Klaus Iohannis. Eu am spus că un procuror mi-a cerut să fac un denunţ, dacă vreau, contra lui, având în vedere speţele similare din cele două dosare. Şi am refuzat. Suficient de clar?”, a scris Vasilescu pe Facebook.
Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată, pe 19 iulie, în stare de libertate, pentru patru fapte de luare de mită şi câte două fapte de spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Procurorii DNA i-au mai trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu Cosmin Preda, la data faptelor administrator public al Craiovei, pe care îl acuză de complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, precum şi pe Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit, acuzată de aceleaşi infracţiuni.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.
“În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.
Anchetatorii susţin că, în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.
“Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Într-un context, în anul 2014, Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
“Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare”, au precizat procurorii.
Ulterior, în iunie 2014, Elena Daniela Popescu ar fi dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, pentru a ascunde provenienţa sumei, cunoscând că provine din infracţiunea de luare de mită.
Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe sumele de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituţiilor bancare deţinute de cei trei inculpaţi, precum şi pe imobile ale lui Radu Preda şi ale Elenei Popescu.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti, procurorii cerând instanţei să menţină măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.