CSM vrea schimbarea procedurii privind ridicarea imunităţii parlamentarilor
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţin că procedura ridicării imunităţii parlamentarilor ar trebui regândită şi modificată, astfel încât anchetele penale, care vizează senatori şi deputaţi, să nu fie blocate, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul CSM.
Membrii consiliului au luat în discuţie, în şedinţa de plen, de joi, o propunere legislativă privind modificarea şi completarea articolului 24 din Legea nr. 96/2006, privind statutul deputaţilor şi senatorilor şi a Legii nr. 115/1999, privind responsabilitatea ministerială, în vederea formulării unui punct de vedere.
Ministerul Justiţiei a cerut CSM un punct de vedere, privind propunerea legislativă, la solicitarea Comisiei Juridice a Senatului.
Mai exact, articolul 24 din Legea nr. 96/2006 se referă la procedura ce trebuie urmată pentru reţinerea, arestarea sau percheziţia unui parlamentar. În cauză, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui camerei, din care face parte, de către ministrul Justiţiei. Apoi, preşedintele camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce de îndată cererea, la cunostinţa Biroului permanent, după care o trimite Comisiei juridice respective, care va întocmi un raport în termen de trei zile. Hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorităţii membrilor săi.
Mai multe pe Mediafax.