MENIU

Cseke Attila, ministrul interimr al Sănătății, vaccinat cu cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid. Ce MESAJ le-a transmis medicilor nevaccinați

Vaccinare anti-Covid Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății / Captură video

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a primit, în această dimineață, a treia doză de vaccin împotriva COVID-19. Imunizarea a avut loc la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Capitală. Tot aici și tot cu a treia doză s-a vaccinat și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR.

"Am venit astăzi la Spitalul Militar pentru a mă vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid. Din ziua de astăzi, toți cei acre s-au vaccinat cu schemă completă cu cele două doze și au trecut cel puțin 6 luni pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doză. Recomand tuturor și îndemn pe toată lumea. Sunt peste 1.100.000 de cetățeni romîni, personal medical, dar nu numai, care se încadrează la această actegorie și care se poate vaccina cu cea de-a treia doză. 

Până azi dimineață, în platforma în care se pot programa pentru cea de-a treia doză sunt programați aproximativ 12.000 de persoane dintre cei care pot lua acest acest avccin. Îndemnul nostru și recomandarea noastră în continuare este și pentru cei care până astăzi nu s-au vaccinat de a se vaccina", a afirmat Cseke Attila.

Ministrul interimar a arătat, de asemenea, că ieri Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital al UE pentru personalul medical, respectiv pentru personalul din IGSU și Inspectoratul General de Aviației, dar și pentru cel din laboratoarele medicale. "Este o măsură necesară în această perioadă, o măsură care se va aplica pe perioada stării de alertă. Proiectul legislativ va fi introdus în Guvern și cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. Pentru personalul medical sunt, practic, 3 posibilități: 1) dacă este vaccinat cu schema completă, 2) dacă au trecut prin boală și sunt în perioada între 15 și 180 de zile de la sfârșitul bolii, 3) dacă se testează cu teste rapide antigen sau cu teste PCR. Legea prvede ca dacă persoana respectivă nu este vaccinată și nici nu atrecut prin boală trebuie să prezinte conducătorului unității medicale aceste teste, fie că vorbim de sistemul public, fie de cel privat. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul. Reamintesc că 70% dintre medicii din spitalele din România sunt vaccinați și le multțumesc pentru asta. Dacă avem de-a face cu o persoană din sistemul medicală acre nu este vaccinată, nu se testează și nu a trecut prin boală va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă. Proiectul de lege prevede și sancțiuni acre se aplică conducătorului unității medicale dacă nu respectă aceste prevederi", a mai spus ministrul interimar.