MENIU

Cseke Attila, avertisment pentru valul 5: DSP trebuie să fie în alertă în continuare - Ce se întâmplă cu paturile ATI

Spital COVID-19 Foto: INQUAM/Octav Ganea

Cseke Attila cere în ultimele zile de mandat la Sănătate mai multe paturi la Terapie Intensivă pentru pregătirea valului 5. ministrul interimar al Sănătății avertizează că DSP-urile trebuie să fie în alertă în continuare chiar dacă numărul infectărilor a scăzut, potrivit ultimelor raportări zilnice ale autorităților.

Ministrul interimar al Sănătății a anunțat, în videoconferința de marți cu reprezentanții prefecturilor și ai unităților din teritoriu, că a comunicat reprezentanților direcțiilor de sănătate publică din țară că au la dispoziție o săptămână să actualizeze și să adapteze Planul de Reziliență față de recrudescența la COVID-19 asumat la nivel județean.

„Este nevoie de responsabilitate și decizie la nivel local. Mecanismul de gestionare a Planului de Reziliență trebuie să fie flexibil și să permită modificări rapide și reveniri ale numărului de paturi ATI destinate COVID-19, în cazul în care este nevoie, cel puțin la cifra din vârful pandemic IV”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Acesta a avertizat că trebuie analizată fiecare spital și unitate sanitară pentru un raport complet al necesarului de paturi și al activităților urgente.

„De la sfârșitul săptămânii trecute, în termen de 10 zile, spitalele împreună cu direcțiile de sănătate publică au obligaţia, dar şi libertatea de a analiza punctual situaţia pentru fiecare unitate sanitară și, în cazul în care se consideră necesar că este nevoie în continuare de prioritizarea internărilor şi a intervenţiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze activitatea numai pentru internări COVID-19. În cazul în care se consideră că nu mai sunt atâţia pacienţi, situaţiile diferind de la o unitate sanitară la alta, atunci pot decide în consecință”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a mai anunțat că, în privinţa tratamentului cu anticorpi  monoclonali, pentru care există stocuri suficiente la nivel teritorial, trebuie implicaţi medicii de familie pentru a îndruma pacienţii către unităţile sanitare pentru a primi acest tip de tratament in primele zile de infectare, potrivit comunicatului Ministerului Sănătății.