MENIU

CRIZA sanitară, declanșată de războiul lui Putin: Focare de POLIOMELITĂ, descoperite în Ucraina

Război Ucraina

Războiul din Ucraina a declanșat o criză sanitară catastrofală, avertizează Comitetul Internațional de Salvare. Atacurile asupra spitalelor și a convoaielor sanitare limitează accesul la servicii și resurse medicale. În același timp, oamenii din centrele și adăposturile antiaeriene sunt expuși riscului de a se infecta cu COVID-19, iar țara se confruntă acum și cu focare de poliomielită. 

În ultimele 4 săptămâni au fost înregistrate 64 de atacuri asupra instituțiilor medicale, convoaielor umanitare și persoalului sanitar.

Comitetul Internațional de Salvare a avertizat că lipsa accesului la apă potabilă și asistență medicală de bază pot agrava criza umanitară.

În zonele cel mai afectate de conflict, inclusiv Harkov, rata de vaccinare contra poliomielitei este sub 50%. Specialiștii au avertizat că astfel de boli pot fi mai ușor răspândite în Europa din cauza fluxului de refugiați ucraineni. 

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), poliomielita este o boală infectioasa produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă.

Transmiterea se realizeaza interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în Romania în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Singura masura de prevenire a poliomielitei este vaccinarea, mai arată INSP.