MENIU

Criză pe piața muncii. Țara UE care introduce săptămâna de lucru de 6 zile

Țara UE care introduce săptămâna de lucru de 6 zile Foto/Profimedia

Dacă în nordul Europei s-a introdus săptămâna de lucru de doar 4 zile, mai la sud, criza de pe piața muncii îi obligă pe patroni să-și cheme angajații la muncă 6 zile din 7!

Din industria construcțiilor până în sectorul turismului, angajatorii greci nu găsesc personalul de care au nevoie. Soluția guvernului: prelungirea timpului de lucru. O nouă lege permite angajatorilor să pună în aplicare o săptămână de lucru de șase zile, notează Deutsche Welle.

După 15 ani de recesiune și austeritate și trei pachete de salvare care au fost însoțite de condiții dure, munca în Grecia nu mai este strict reglementată.

Acordurile colective au fost înghețate de ani de zile, iar în multe întreprinderi, personalul lucrează pe baza unor contracte individuale de muncă.

În timp ce săptămâna de lucru de 40 de ore este încă în vigoare în mod oficial, angajatorii sunt autorizați să solicite personalului să lucreze până la două ore neplătite pe zi pentru o perioadă limitată, primind la schimb mai mult timp liber.

În teorie, această muncă suplimentară este voluntară. În realitate, însă, lucrătorii din multe întreprinderi și locuri de muncă sunt obligați să lucreze mai multe ore fără a primi nicio formă de compensație.

Autoritățile - care, la rândul lor, au personal insuficient - efectuează rareori controale pentru a se asigura că legislația muncii este respectată. Guvernul conservator al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis nu are ca prioritate să se asigure că autoritățile pot îndeplini eficient astfel de sarcini de monitorizare.

Grecii lucrează cele mai multe ore din Europa

Dar chiar înainte de intrarea în vigoare, la 1 iulie, a legii privind săptămâna de lucru de șase zile, lucrătorii greci lucrează mai multe ore decât orice altă forță de muncă din Europa. Cu o medie de 41 de ore pe săptămână, ei muncesc mai mult decât toți ceilalți cetățeni ai UE, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat. Mai mult, salariul pe care îl primesc pentru aceste ore lungi este scăzut în raport cu standardele europene.

Cu un salariu minim lunar de 830 EUR (887 USD), Grecia ocupă locul 15 în UE în această privință. În ceea ce privește puterea de cumpărare, Grecia se află pe penultimul loc în Europa.

Angajatorii pot cere personalului să lucreze mai multe ore

De la 1 iulie, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de șase zile dacă angajatorii lor decid că acest lucru este necesar. Pentru a șasea zi de muncă se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic

 

Sectorul hotelier este exclus din acest regulament deoarece săptămâna de lucru de cinci zile a fost abolită în 2023.

Moartea săptămânii de lucru de cinci zile

"Legea 5053/2023 va ucide definitiv săptămâna de lucru de cinci zile", spune Aris Kazakos, profesor emerit de dreptul muncii în Salonic și un cunoscut expert juridic. El avertizează cu privire la impactul negativ al acordării unei puteri absolute angajatorilor în relațiile de muncă. Deoarece angajatorul are autoritatea de a cere personalului să lucreze o a șasea zi în săptămână, personalul nu poate refuza să lucreze, spune el.

Kazakos este în favoarea acordurilor salariale colective, care sunt însă din ce în ce mai limitate de legislația adoptată de guvernul conservator Noua Democrație (ND) aflat la putere.