Criza imunoglobulinei | Ministerul Sănătăţii "ia măsuri" doar când e prins cu mâţa în sac
Ministerul Sănătăţii dă vina pe birocraţie pentru a explica de ce, timp de două săptămâni, n-a fost în stare să distribuie bolnavilor mii de doze de imunoglbulină pentru care chiar ministrul Sorina Pintea a cerut activarea mecanismului de urgenţe european. Luni, după ce presa a scris despre faptul că tratamentul vital stă într-un depozit şi nimeni nu oferă vreo explicaţie, ministerul Sănătăţii anunţă că tocmai a finalizat problema birocratică.
"Deoarece calculul prețurilor pentru medicamentele achiziționate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preț. Astfel, pentru medicamentele achiziționate de Compania UNIFARM în temeiul Ordonanței nr 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial pe 16 aprilie 2018."
Comunicatul, care nu a fost postat în locuri mai vizibile, cum ar fi conturile de socializare ale ministerului şi ministrului Sănătăţii, nu oferă nici acum o informaţie clară privind momentul în care imunoglobulina va ajunge la cei care au nevoie.
"Ca urmare a aprobarii ordinului de prețuri, unitățile sanitare au declanșat procedurile de achiziție directă, urmând ca în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii compania UNIFARM să le transmită cantitățile de imunoglobulină solicitate," se mai spune în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Marţí ar urma să mai ajungă în România alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziționate de la Crucea Roșie din Austria, iar alte 9.000 de doze vor ajunge la sfârşitul lunii aprilie.
Criza imunoglobulinei s-a agravat încă din vara anului trecut, pe fondul unor decizii greşite şi a lipsei de interes a fostului ministrul Florian Bodog. Pe 5 martie, noul ministru Sorina Pintea a anunţat că a solicitat şi a primit acordul premierului Viorica Dăncilă pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă.