MENIU

Criză energetică fără precedent în Asia. Avertsiment sumbru din partea specialiștilor

Sursa foto: Arhivă

Criza energetică provoacă haos în tot mai multe țări din Asia. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că dacă tot mai multe state revin la cărbune, schimbările climatice vor fi ireparabile, iar scumpirile din energie vor îndatora guvernele și mai mult. Majoritatea economiilor din Asia nu mai fac față scumpirilor, iar statele sunt îndatorate la FMI și au scurtat până și săptămâna de lucru pentru a face economie. 

Furia oamenilor din Sri Lanka și Pakistan a atins cote maxime. Un val de demisii politice au avut loc la vârful guvernelor celor două țări care sunt îndatorate pe zeci de ani la FMI.

Ambele țări au fost forțate să ia măsuri disperate. Au introdus programul de lucru pentru săptămâni mai scurte. Oamenii stau la coadă kilometri întregi pentru un rezervor de benzină. Sri Lanka are o inflație de aproape 40%, iar de când guvernul a îndatorat țara, oamenii au ajuns să moară de foame pe stradă. Prim-ministrul a declarat că economia din Sri Lanka s-a prăbușit complet. Zeci de mii de oameni au pornit revolte fără precedent și au dat foc caselor de politicieni.

În Bangladesh, magazinele se închid la ora 20 pentru a economisi energie, iar în India și Pakistan, întreruperile de curent forțează școlile și afacerile să se închidă mult mai devreme. Chinul este cu atât mai mare pentru zecile de milioane de oameni care nu-și permit confortul unui aer condiționat în canicula de 40 de grade.

India se confruntă cu un val de întreruperi de curent la scară largă pe fondul celor mai ridicate temperaturi. Cel de-al treilea mare emițător de carbon din lume a anunțat că va recurge din nou să importe cărbune pentru prima dată după 2015.

Prețurile en-gros la electricitate au crescut în primul trimestru al anului cu 141% față de anul trecut. La accelerarea acestei tendințe contribuie invazia Ucrainei de către Rusia, al treilea mare producător de petrol din lume și al doilea mare exportator de țiței.

O țară de 1,3 miliarde de locuitori, ca India se bazează pe cărbune 70% din producția de energie, iar decizia de a crește importurile de cărbune va avea probabil efecte și mai profunde asupra mediului.

Oamenii de știință spun că este necesară o reducere drastică a exploatării cărbunelui pentru a limita cele mai grave efecte ale încălzirii globale. În cazul în care creșterea temperaturii depășește 2 grade Celsius, chiar și temporar, experții spun că unele dintre schimbări vor fi ireversibile.

Pentru cel mai pesimist scenariu, analiștii au preconizat o creștere de 150% la PREȚUL energiei electrice și al gazelor naturale.